Ambasadorul Arabiei Saudite în Marea Britanie a dezvăluit noi detalii privind reacția țării sale la asasinarea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi în urmă cu șase ani, notează Politico.
Colaboratorul de la Washington Post a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul - o evaluare a serviciilor de informații americane concluzionând că liderii Arabiei Saudite poartă responsabilitatea pentru lovitură.
În cadrul podcastului Power Play de la POLITICO, prințul ambasador Khalid bin Bandar al Saud a respins afirmația, insistând asupra faptului că familia regală saudită continuă să se opună versiunii evenimentelor susținute de SUA, precum și de Regatul Unit.
El a dezvăluit că persoanele pe care regimul le consideră responsabile sunt încă în viață - ceea ce aruncă atenția asupra soartei persoanelor învinuite pentru asasinat.
Niciun ordin de la vârf
Întrebat despre evaluarea SUA conform căreia responsabilitatea pentru moartea lui Khashoggi revine unor persoane de rang înalt, ambasadorul a declarat: „Doar pentru că o estimare a serviciilor de informații din Statele Unite a decis ceva ... știți, agențiile de informații din întreaga lume se pot înșela”.
Un raport detaliat și declasificat al CIA din 2021 a concluzionat că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat operațiunea în timpul căreia Khashoggi a fost ucis cu brutalitate și dezmembrat, posibil după o încercare de a-l răpi în consulat, unde mersese să ridice documente pentru căsătoria cu logodnica sa turcă.
Cu toate acestea, ambasadorul a insistat asupra faptului că ordinul de ucidere „nu a fost o instrucțiune venită de sus” și a contracarat cu o afirmație conform căreia Israelul are un istoric mai rău decât Arabia Saudită în ceea ce privește asasinatele comise de actori statali.
Vorbind cu jurnalista britanică Anne McElvoy, diplomatul de rang înalt al regatului la Londra a descris moartea și dezmembrarea lui Khashoggi drept „o crimă îngrozitoare - o pată pe țara noastră, nu doar pe guvern, ci pe fiecare saudit de acolo”, negând în același timp cu fermitate orice complicitate din partea puternicului monarh saudit.
„Un grup de oameni a făcut ceva destul de oribil”, i-a spus el jurnalistei. „Dar nu asta facem noi. Noi nu am făcut niciodată asta. Sunt alții în regiune care fac multe din astea, inclusiv Israelul.”
„Destul de oribil”
Membru al Casei de Saud, Khalid a recunoscut că incidentul a ridicat semne de întrebare cu privire la sistemul judiciar notoriu de opac al acestei țări secretoase și a ripostat la acuzațiile grupurilor pentru drepturile omului cu privire la lipsa de responsabilitate în cadrul procesului și la verdictele de încarcerare pentru un grup restrâns de oficiali implicați în acest caz.
„Poate că nu avem la fel de multă transparență [ca] alte națiuni, dar avem un proces corect. Sistemul nostru se schimbă și evoluează. Acesta este un eveniment printre multe altele care ne-a făcut să ne uităm la modul în care facem lucrurile în Arabia Saudită și să revizuim modul în care se întâmplă lucrurile.”
O încercare inițială de a impune pedeapsa cu moartea unui număr de persoane condamnate a fost anulată și se știu puține despre soarta altor persoane găsite vinovate de conspirația de a-l ucide pe Khashoggi sau de a dispune de corpul său prin dezmembrare - și nici cine a dat ordinul pentru a efectua asasinatul.
„Din câte știu eu, niciunul nu este mort”, a declarat ambasadorul în podcast.
Editor : A.C.