Prințul moștenitor Mohammed bin Salman, liderul Arabiei Saudite, s-ar fi plâns că riscă să fie asasinat pentru negocierile cu Israelul
Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, știe câte ceva despre asasinate, dar acum se gândește la unul singur: al său. El le-ar fi spus parlamentarilor americani că riscă să fie ucis, scrie Politico. Familia regală saudită a menționat membrilor Congresului că își pune viața în pericol prin urmărirea unui mare târg cu SUA și Israel, care include normalizarea relațiilor saudito-israeliene.
Cu cel puțin o ocazie, el l-a invocat pe Anwar Al-Sadat, liderul egiptean ucis după încheierea unui acord de pace cu Israelul, întrebând ce a făcut SUA pentru a-l proteja pe Sadat. De asemenea, el a discutat despre amenințările cu care se confruntă atunci când explică de ce un astfel de acord trebuie să includă o cale reală către un stat palestinian - mai ales acum, când războiul din Gaza a sporit furia arabă împotriva Israelului.
Prințul pare decis să bată palma
Discuțiile au fost descrise de trei oficiali americani, relatează Politico, invocând protecția anonimatului din pricina subiectului sensibil cu mize mari: „Discuțiile au fost grele și serioase, dar o concluzie – au spus sursele citate – este că prințul moștenitor, denumit adesea MBS, pare hotărât să încheie mega-afacerea cu SUA și Israel, în ciuda riscurilor implicate. El consideră că este crucial pentru viitorul țării sale”.
Informații generale despre pactul cu Israelul – în mare parte secret și încă în curs de elaborare – au apărut în diverse rapoarte. Acordul ar include multiple angajamente ale SUA față de saudiți, inclusiv garanții de securitate prin intermediul unui tratat, ajutor pentru un program nuclear civil și investiții economice în domenii precum tehnologia. Potrivit unor rapoarte, în schimb, Arabia Saudită își va limita relațiile cu China. De asemenea, Arabia Saudită ar stabili legături diplomatice și de altă natură cu Israelul – un avantaj imens pentru israelieni, având în vedere importanța Arabiei Saudite în rândul națiunilor musulmane.
Totuși, spre nemulțumirea lui MBS, Guvernul israelian nu a fost dispus să includă în pact o soluție credibilă pentru un stat palestinian.
„Modul în care a spus-o a fost: Saudiților le pasă foarte mult de acest lucru. Opiniei publice din Orientul Mijlociu îi pasă foarte mult de acest lucru, iar mandatul meu în calitate de păstrător al locurilor sfinte ale islamului nu va fi sigur dacă nu abordez cea mai presantă problemă de justiție din regiunea noastră”, a informat una dintre surse, cu privire la conversațiile pe care MBS le-a avut cu liderii regionali și americani.
Umbra lui Jamal Khashoggi asupra lui MBS
Aceeași sursă s-a declarat intrigată de abordarea liderului saudit, având în vedere istoricul său în materie de asasinate: „M-am gândit, desigur, la răposatul Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis la comanda lui MBS. Acum MBS este cel care se teme pentru viața sa? Asta este o ironie. Mi-am amintit, de asemenea, numeroasele rapoarte din trecut despre modul în care lui MBS nu-i păsa de palestinieni, considerându-le cauza o pierdere de timp, ceva ce încetinește progresul arab. Îi considera pe liderii palestinieni ineficienți. M-am întrebat de ce amenințarea cu care se confruntă acum este mai gravă decât amenințările cu care s-a confruntat anterior. El a promovat schimbări sociale dramatice în Arabia Saudită, marginalizând multe dintre rudele sale și clericii islamiști conservatori care, fără îndoială, sunt supărați pe acest lucru”, a comentat aceeași sursă pentru Politico.
Doar o strategie diplomatică?
Sursele citate de Politico arată că abordarea liderului Arabiei Saudite ar fi doar o strategie diplomatică. „El spune că viața sa este în pericol pentru a determina oficialii americani să crească presiunea asupra Israelului pentru a se supune unei înțelegeri care îi place. Argumentarea faptului că îți pui gâtul în joc pentru un acord potențial epocal este cu siguranță o modalitate convingătoare de a atrage atenția interlocutorilor tăi. La drept vorbind, probabil că este și adevărat. Promovarea păcii este o afacere periculoasă. Acest lucru este valabil mai ales în Orientul Mijlociu, unde, chiar înainte de războiul din Gaza, MBS se juca cu ideea de a stabili legături diplomatice cu Israelul”, spun sursele citate de Politico.
„Este un alt mod de a spune: Aceasta este o decizie importantă pentru mine. De aceea am nevoie de ceva pentru ea”, a declarat Dennis Ross, un negociator veteran în Orientul Mijlociu care a lucrat pentru mai mulți președinți americani.
Când militanții palestinieni ai Hamas au atacat Israelul în 7 octombrie 2023, declanșând războiul care continuă și astăzi, mulți observatori s-au temut că marele pact a murit.
Pe măsură ce numărul morților din Gaza a crescut – aproximativ 40 000 în prezent, inclusiv civili și militanți – cetățenii din țările arabe s-au revoltat împotriva a ceea ce ei consideră a fi „atrocități israeliene”. Acesta a fost cel mai recent val de furie din partea oamenilor din regiune, care deja disprețuiau Israelul pentru ocuparea timp de decenii a terenurilor revendicate de palestinieni.
Arabia Saudită nu a renunțat la negocierile pentru încheierea pactului cu Israelul
În mod surprinzător, principalul actor din regiune, respectiv Arabia Saudită, nu a renunțat la negocierile pentru încheierea pactului cu Israelul, considerându-l esențial pentru stabilitatea pe termen lung în Orientul Mijlociu, chiar dacă unele dintre propunerile inițiale se cer a fi revizuite.
Problema palestiniană rămâne sensibilă și pentru că pe Mohammed bin Salman îl poate afecta în relația sa cu saudiții tineri care îi susțin altfel reformele sociale și îi oferă un bastion împotriva adepților liniei dure religioase și a familiei regale care i se opune.
„Avea de partea sa o populație foarte tânără care a fost în multe feluri acaparată de primul conflict major dintre israelieni și palestinieni, conflict la care mulți dintre ei asistă pentru prima dată în viața lor. Așadar nu trebuie să fii în capul lui MBS ca să înțelegi că acest lucru îl va afecta”, a spus un al doilea oficial de rang înalt din administrația Biden pentru Politico.
Însă prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a jurat că nu va permite niciodată crearea unui stat palestinian, la fel cum au promis și membrii de extremă dreaptă ai coaliției sale de guvernare. De asemenea, o mare parte a publicului israelian se opune ideii, după ce Hamas a măcelărit 1.200 de persoane în atacul terorist din 7 octombrie.
Dar ce gândește Israelul?
Până în prezent, există puține dovezi că presiunile externe îl vor face pe Netanyahu să se răzgândească – nici măcar cererile președintelui Joe Biden nu l-au convins pe Netanyahu să prezinte un plan serios cu privire la Gaza după război, cu atât mai puțin un plan pentru palestinieni.
Politico a cerut oficialilor israelieni să comenteze, iar cel mai bun răspuns a fost: „Înțelegem că guvernele SUA, Arabiei Saudite și Israelului sunt toate interesate de încheierea unui acord care să acopere atât problemele bilaterale SUA- Arabia Saudită, cât și normalizarea Israel- Arabia Saudită. Cu toate acestea, ar fi nevoie de anumite condiții pentru ca un astfel de acord să se materializeze, care nu sunt toate existente în prezent.”
În consecință, nu este deloc clar dacă strategia lui MBS de a sublinia riscul pe care și-l asumă din pricina relaționării cu Israelul îl va convinge pe Netanyahu să cedeze în vreun fel. Pe de altă parte, avertizarea lui MBS ar trebui să-i ridice temeri și lui Netanyahu pentru că riscul este și de partea sa. O altă personalitate din Orientul Mijlociu asasinată pentru că urmărea pacea a fost prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin. Cu toate acestea, atât MBS cât și liderii SUA speră ca Netanyahu să se întrebe ce este mai bine pentru Israel pe termen lung, nu doar în aceste momente de traumă.
Editor : Marina Constantinoiu
- Etichete:
- israel
- negocieri
- acord
- arabia saudita
- mohammed bin salman
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News