CORESPONDENȚE Digi24. Tensiuni între autorități și refugiați la Roszke, în Ungaria
ACTUALIZARE 19.40. Între timp, valul de imigranţi spre Ungaria pare să nu se oprească. Reporterii CNN au surprins momentul în care o barcă gonflabilă plină cu refugiaţi pleacă de pe malul turcesc spre insula grecească Lesbos.
În imagini se vede cum refugiaţii, echipati cu veste de salvare, sunt înghesuiţi pe barcă şi sunt împinşi în larg de câţiva oameni, care par a fi traficanţi. După câteva secunde, un alt om, care pare să fi fost cârmaciul, sare din barcă şi înoată spre malul turc. Barca cu refugiaţi se învârte de câteva ori în cerc, până când cei rămaşi în ambarcaţiune învaţă să o conducă. Apoi, vasul se îndreaptă spre prima bucată de pământ din Europa, adică insula grecească Lesbos.
Trecerea spre Grecia, pe mare este o afacere importantă aici. La cafenele se vând veste de salvare, pentru ca sirienii să le probeze în plină stradă, în timp ce aşteaptă să plece în călătoria peste mare.
Imaginile televiziunilor străine nu sunt pe placul patronilor turci.
Potrivit CNN, tot mai mulţi refugiaţi sunt pregătiţi să plece din Turcia, spre Europa. La Izmir, pe coasta turcească a Mării Egee, sute de oameni sunt adunaţi în port, gata să se îmbarce pe vasele traficanţilor.
ACTUALIZARE 15:20 Refugiații care plecaseră din tabăra improvizată nu au ajuns prea departe, deși inițial părea că autoritățile au scăpat situația de sub control. Numai că, în momentul în care refugiații s-au împărțit în două grupuri mai mici, ele au putut fi controlate mult mai ușor și în cele din urmă au avut soarta celorlalte grupuri care plecaseră din tabără - au fost conduse în centrul de înregistrare. Acum, centrul este supraaglomerat și nu mai vin autocare cu noi refugiați, așa încât tabăra improvizată de la Roszke a reînceput să se suprapopuleze.
ACTUALIZARE 13:09 Autoritățile maghiare au închis autostrada M5 spre Budapesta. Autostrada a stat închisă timp de aproape o oră.
ACTUALIZARE 12:03 Planul autorităților maghiare este să-i transporte pe refugiații care sunt primiți de către poliție în tabăra improvizată de la Roszke într-un centru în care să fie înregistrați. Centrul se află la circa 1,5 kilometri. În tabără au mai rămas însă doar 200-300 de oameni. Ceilalți au profitat de un moment de neatenție al autorităților, care voiau să încarce 50 de refugiați într-un autocar și câteva sute dintre ei au reușit să treacă de cordonul de polițiști, transmite trimisul special al Digi24, Dan Codre.
Refugiații au pornit în direcția taberei unde și autoritățile voiau să-i ducă, numai că la intersecția dintre autostrada M5 și un drum național, refugiații și-au dat seama și în ciuda negocierilor cu polițiștii, imigranții au luat-o în orice altă direcție numai spre tabără nu. În acest moment, avem un grup care se deplasează pe autostrada M5 și un altul pe drumul național 5, ambele în direcția Szeged. Situația are toate șansele să se repete în câteva ore, pentru că dinspre granița cu Serbia continuă să sosească grupuri-grupuri de refugiați. Ei vor să evite procedura de înregistrare, pentru că știu că dacă vor fi amprentați în Ungaria, există riscul să fie expulzați din țările în care vor ajunge în țara în care au fost înregistrați.
O altă problemă sunt condițiile oferite în tabără. Autoritățile sunt depășite de situație – sunt prea mulți oameni, produc prea multă mizerie, sunt prea puține forțe de ordine care să-i țină sub control. Intervine și factorul temperatură. Nopțile au devenit răcoroase, cu temperaturi care scad la 10 grade.
ACTUALIZARE 11:03 De la oră la oră, numărul refugiaților de la Roszke crește. La ora 11:00, deja erau până la 1.500 de oameni, estimează Dan Codre, trimisul special Digi24. Sunt de două ori mai mulți decât săptămâna trecută.
ACTUALIZARE 10:33 Un grup de 200 de oameni au încercat din nou, miercuri dimineață, să plece din tabăra improvizată la marginea drumului, la Roszke, transmite trimisul special Digi24, Dan Codre.
Ei au fost opriți de forțele de ordine în dreptul căii ferate și se îndreaptă către autostrada M5, care duce spre Budapesta. Vor să meargă pe jos, pentru a ajunge în gări, ca să plece către Austria și Germania. Poliția vrea să-i îndrepte măcar către drumuri secundare, pentru că autostrada este periculoasă pentru pietoni.
ACTUALIZARE 10:15 Deocamdată este liniște în tabăra improvizată de la Roszke, transmite Dan Codre, trimisul special al Digi24.
Marți seară, aproape 100 de imigranţi au rupt din nou cordonul de securitate din jurul taberei de la Roszke şi au încercat să meargă pe jos până la Budapesta. Dar drumul lor s-a oprit după 10 kilometri, când poliţia maghiară a folosit gaze lacrimogene. Cei mai mulţi vor să ajungă în Germania, Austria şi Suedia.
Sunt şi cei care profită de pe urma disperării acestor oameni care îşi doresc o viaţă mai bună. Un român a fost arestat în Ungaria, după ce poliţiştii au descoperit, în microbuzul pe care îl conducea, 28 de imigranţi irakieni. Românul, acuzat acum de trafic de persoane, a recunoscut că destinaţia era Germania.
Obosiţi după drumul lung până în Europa, nemulţumiţi de condiţii şi disperaţi să ajungă în Occident, acolo unde speră să înceapă o viaţă nouă, imigranţii au rupt, pentru a doua zi la rând, cordonul de securitate din jurul taberei de la Roszke, de la graniţa cu Serbia. Poliţiştii ungari au încercat să îi oprească, dar au fost copleşiţi de forţa mulţimii.
Poliția din Ungaria, apreciată de ONU
Oamenii au vrut să ajungă pe jos până la Budapesta, iar de acolo să ia un autobuz sau un tren către Vest, dar nu au reuşit să străbată decât 10 din cei aproape 200 de kilometri până în capitala maghiară. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene ca să urce mulţimea înapoi în autobuze.
În ciuda acestor momente violente, acţiunile poliţiei ungare au fost apreciate de către ONU.
Vincent Cochetel, coordonator european al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi: „Trebuie să spun că Poliţia ungară a făcut, per total, o treabă bună, nu este uşor la graniţă, a fost tensionat la gară, nu există o soluţie rapidă deoarece câteodată oamenii sunt nervoşi, oamenii sunt câteodată agresivi, câteodată cu motiv, câteodată fără”.
Criza refugiaţilor a dat naştere şi unui moment revoltător. O jurnalistă din Ungaria a fost filmată în timp ce lovea cu picioarele mai mulţi refugiaţi, iar la un moment dat, chiar i-a pus piedică unui bărbat care purta un copil în braţe.
La câteva ore de la apariţia acestor imagini, jurnalista a fost concediată. Şeful ei s-a declarat şocat de gestul angajatei sale.
Naţiunile Unite susţin că fluxul de imigranţi va continua cel puţin până în luna octombrie, atunci când vremea se va strica şi va face traversarea mării extrem de dificilă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News