Astfel, în pofida crizei economice și a faptului că șomajul în rândul românilor este în general mai mare decât media din Spania, comunitatea a crescut cu 47.964 de membri. Totuși, în ceea ce privește șomajul, s-a înregistrat un trend de scădere în lunile august și septembrie, abia în octombrie cifrele revenind la normalul situației actuale din Spania.
Cristina Florea, atașat al Ministerului Muncii din România pe lângă Ambasada României la Madrid, a discutat cu Ciprian Bălțoiu, corespondentul Digi24 în Spania, despre situația românilor. Ea a precizat că din cei aproape un milion de români înregistrați legal, figurează în șomaj 91.438 de persoane, dintre care 51.548 de bărbați și 39.890 de femei. Potrivit cifrelor oficiale, 279.525 de români sunt cotizanți la sistemul de asigurări sociale spaniol, reprezentând cel mai mare număr de persoane dintr-o comunitate de străini din Spania.
Cristina Florea spune că adesea românii au probleme din cauza funcționarilor spanioli, care nu cunosc în toate cazurile prevederile privind dreptul la muncă al românilor. Astfel, dacă un cetățean român are drept de muncă în Spania, acest drept se extinde și asupra soției și a copiilor aflați în întreținere. De multe ori, spune Cristina Florea, Ambasada primește mesaje de mulțumire de la funcționarii spanioli cărora li se atrage atenția asupra acestor prevederi din legislație de care nu știau.
În ceea ce privește restricțiile pe piața muncii din Spania, reintroduse în cazul românilor în vara anului 2011, Cristina Florea spune că trebuie așteptat sfârșitul anului pentru un eventual nou anunț al autorităților spaniole. În orice caz, acestea nu mai pot fi prelungite mai mult de un an.
Urmăriți în materialul video atașat cele „Cinci minute spaniole” oferite de corespondentul Digi24 la Madrid și aflați detalii despre concursul propus de Digi24 românilor din Spania.