Corespondență Digi24. Atentat dejucat la Paris, descinderi la Bruxelles și șase arestări
FOTO: captură VRT
ACTUALIZARE VINERI, 25 MARTIE, ORA 1:00 Șase persoane au fost arestate joi seara la Bruxelles în cadrul anchetei asupra atentatelor de marți, soldate cu cel puțin 31 de morți.
Trei dintre suspecți au fost reținuți chiar în fața Parchetului federal, care are sediul în centrul Bruxelles-ului, alături de Palatul de Justiție.
Alte două persoane au fost reținute în Capitală, iar ultima reținere s-a făcut în comuna Jette, o suburbie a Bruxelles-ului.
Autoritățile nu au furnizat informații în legătură cu identitatea persoanelor reținute.
Cel puțin două persoane care ar fi fost direct implicate în atentatele de marți sunt căutate intens de poliție. Ele au fost surprinse de camerele de supraveghere în compania celor trei kamikaze.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
De asemenea, în ciuda orei târzii, continuau perchezițiile în comuna Schaerbeek, de unde au plecat cu taxi atacatorii, marți dimineața, către aeroport, cu valize pline cu explozibili. Totuși, în această comună nu a avut loc nicio arestare.
ACTUALIZARE 24:00 Atentat dejucat la Paris. Un suspect de terorism a fost arestat în nord-vestul Parisului.
Acesta era implicat într-un proiect de atentat aflat în stadiu avansat. El ar fi avut legături strânse cu o rețea teroristă care avea intenția de a lovi din nou teritoriul francez. Totuși, potrivit ministrului de interne al Franței, încă nu sunt elemente care să permită să fie făcută vreo legătură cu atentatele de la Bruxelles.
Ca urmare a acestei arestări, care vine în urma unor investigații minuțioase ce au durat mai multe săptămâni, autoritățile au întreprins percheziții. Mai multe imobil din Argenteuil au fost evacuate, câteva străzi au fost blocate, apoi, în cursul serii, au fost chemate și echipele de geniști.
FOTO: Le Parisien
Ministrul de Interne a dat explicații publice pentru aceste operațiuni la ora locală 22.30, când a anunțat că a fost dejucat un atentat.
ACTUALIZARE 23:30 Americanii l-ar fi identificat pe teroristul de la aeroportul Zaventem. Este vorba despre bărbatul în haine de culoare deschisă care a reuşit să fugă de la locul atentatelor. El s-ar afla pe o listă cu suspecţi de terorism întocmită de Statele Unite, relatează Sky News. Pe aceeaşi listă s-ar fi aflat şi fraţii el-Bakraoui, cei doi atentatori sinucigaşi care au comis atacurile de la aeroport.
În Belgia însă, autorităţile spun că nu erau cunoscuţi ca având legături cu grupări islamiste. Aceste informaţii nu au fost comentate deocamdată de oficiali.
Descinderi la Bruxelles. Între timp, autorităţile belgiene au descins în această seară în câteva zone ale Bruxelles-ului. Trei persoane au fost reţinute în urma acestor razii. Poliția a izolat zona în care a acționat. Trimisul special al Digi24, Laurenţiu Rădulescu a fost martor la aceste descinderi:
ACTUALIZARE 18:00 Alerta teroristă a fost redusă de la nivelul maxim, 4, la 3.
ACTUALIZARE 14.30 După emoția și șocul atentatelor, începe să-și facă loc polemica. Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, și ministrul justiției, Koen Geens, și-au oferit miercuri seara demisia. Ministrul de interne și-a motivat gestul prin presupusele greșeli care le sunt imputate celor care se ocupă de ancheta teroristă. Ministrul a spus că e cazul să-și asume responsabilitățile politice. O motivație similară a avut-o și ministrul justiției. Scandalul a fost stârnit în special de afirmațiile președintelui turc, care a spus că a avertizat încă din vară autoritățile belgiene și olandeze în privința unuia dintre suspecții care s-au aruncat în aer marți. Acesta fusese arestat în Turcia și expulzat.
Premierul Charles Michel a refuzat însă, joi dimineață, demisiile celor doi miniștri, argumentând că amenințarea este prea gravă pentru a fi potrivit „să abandonezi terenul și trupele”, după cum a explicat purtătorul său de cuvânt.
Majoritatea politică din Parlamentul belgian a cerut o comisie de anchetă parlamentară după declarațiile președintelui turc. Atmosfera este tensionată, notează presa belgiană.
ACTUALIZARE 14.20 Cei patru români răniți în atentate sunt în afara oricărui pericol. Trei dintre ei rămân internați în spital, dar starea lor s-a îmbunătățit. Cei patru români au făcut apel la discreție, așa că nu sunt multe informații despre ei.
Pe de altă parte, autoritățile belgiene nu au furnizat informații noi despre persoanele care și-au pierdut viața sau au fost rănite. Tot ce se știe până acum este oameni de 40 de naționalități au fost afectați de atentatele de marți.
ACTUALIZARE 13.30 Toate cursele TAROM spre Bruxelles sunt anulate până duminică, inclusiv.
ACTUALIZARE 12:10 Suspectul Salah Abdelslam nu mai colaborează cu poliția belgiană și cere să fie extrădat în Franța.
ACTUALIZARE 11.08 Gara din orașul belgian Leuven a fost evacuată din cauza unui pachet suspect. S-a dovedit însă a fi o alarmă falsă.
ACTUALIZARE 10:10 Frații el-Bakraoui ar fi avut intenția să atace centrale nucleare din Belgia.
ACTUALIZARE 8:30 Postul național de televiziune din Belgia a relatat că la metrou au fost doi atentatori kamikaze, nu unul cum se credea până acum. El ar fi fost identificat pe camerele de supraveghere, alături de atentatorul identificat deja, având în spate un rucsac voluminos. Informația nu a fost confirmată oficial.
ACTUALIZARE 8:00 La Bruxelles are loc astăzi o reuniune de urgență a miniștrilor de interne și ai justiției din UE, la cererea Belgiei. În condițiile în care tot mai multe voci critică lacunele de securitate europene, iar experții sunt de părere că teroarea va deveni o stare de normalitate în Europa, miniștrii vor discuta despre măsuri de consolidare a securității după atentatele de la Bruxlles.
România comemorează victimele atentatelor de la Bruxelles. Astăzi, 24 martie, Guvernul a decretat zi de doliu național. Instituțiile publice, locale și centrale trebuie să arboreze drapelul în bernă. Regulile mai spun că în asemenea momente se amână orice activitate culturală şi sportivă. Între timp, creşte bilanţul după sângeroasele atacuri de la Bruxelles. 31 de oameni au murit şi 300 au fost răniţi. Jumătate dintre ei sunt în continuare internaţi în spitale, iar 61 se află în stare critică. Până în acest moment, autorităţile au anunţat că victimele au 40 de naţionalităţi diferite.
Traficul de pasageri pe aeroportul Bruxelles-Zaventem, închis în urma atacurilor teroriste de marți, nu va fi reluat cel puțin până sâmbătă, a anunțat miercuri seară un reprezentant al societății care gestionează acest aeroport.
Rămân multe lucruri de lămurit după atentatele de la Bruxelles, revendicate de ISIS. Însă anchetatorii au stabilit deja că cel puțin patru bărbați au fost direct implicați – trei sunt morți și unul a fugit.
Poliţia belgiană caută în continuare un suspect al atentatelor de la Bruxelles, dar identitatea acestuia nu este cunoscută. Este vorba despre bărbatul cu pălărie şi haină deschisă la culoare, din fotografia de la aeroport dată publicităţii chiar în ziua atacurilor.
Au fost însă identificaţi cei trei atacatori sinucigaşi.
Pe de altă parte, ziarul israelian Haaretz scrie că serviciile secrete belgiene aveau informaţii precise că se plănuiau atacuri la aeroport şi asupra reţelei de metrou.
Mai mult decât atât, preşedintele Turciei a declarat ieri că despre unul dintre cei trei, autorităţile belgiene fuseseră avertizate că este suspect de terorism. Ar fi vorba despre Ibrahim el-Bakraoui, bărbatul aflat în mijloc în fotografia dată publicităţii de autorităţile belgiene. Identificat pe baza amprentelor, el este unul dintre atentatorii sinucigaşi de la aeroport. Autorităţile turce l-au arestat în timp ce încerca să intre în Siria şi, la cererea sa, a fost expulzat în Olanda. Partea turcă ar fi avertizat atât Olanda, cât şi Belgia, că este vorba despre un suspect de terorism, dar niciuna dintre cele două ţări nu confirmă acest lucru. Ministrul belgian de justiţiei a reafirmat aseară că Ibrahim era cunoscut doar ca infractor de drept comun.
Cum s-a derulat atacul de la aeroport?
La aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem a avut loc prima explozie. Era ora 7:58. A fost urmată de o a doua explozie, zece secunde mai târziu, tot în sala pentru plecări. La acea oră de mare afluență, sute de persoane de aflau la automatele de înregistrare. Bombele sunt devastatoare, fac victime, în timp ce sala este devastată de suflul deflagrațiilor.
Un pic mai târziu, o altă explozie răsună în aeroportul deja evacuat. Nu face victime. Geniștii tocmai sosiseră la fața locului. O geantă abandonată de unul dintre atacatori sare în aer. Conținea încărcătura explozivă cea mai mare, a precizat Parchetul belgian, dând de înțeles că bilanțul victimelor ar fi putut fi mult mai mare.
Cum s-a petrecut atacul de la metrou?
Atacul de la metrou a intervenit la circa o oră după cel de la aeroport, la puțin timp după ora locală 9:00. O bombă acționată de un kamikaze explodează într-o garnitură care era pe punctul de a pleca din stația Maelbeek, situată în centrul cartierului unde se află instituțiile europene. Explozia a avut loc în timp ce o altă garnitură se afla pe linia ferată de vizavi.
Care este bilanțul atentatelor?
Cel mai recent bilanț oficial al Parchetului indică 31 de morți și 300 de răniți. Încă nu există o detaliere, cu nume, a victimelor de la fiecare loc unde au avut loc atentate. Ministerul Sănătății spune că sunt 11 morți la aeroport, în timp ce un purtător de cuvânt al aerogării indică cel puțin 15. Bilanțul ar putea crește, pentru că sunt numeroși răniți în stare gravă. Victimele sunt de cel puțin 40 de naționalități diferite, potrivit guvernului. Una dintre primele victime identificate este o peruană care locuia la Bruxelles de șase ani, care a fost ucisă la aeroport. Printre răniți se numără români, americani, francezi, britanici, columbieni.
Cine sunt cei doi frați identificați?
Anchetatorii au publicat încă de marți fotografia a trei bărbați suspectați că au comis atentatele de la aeroport. Doi dintre ei s-au aruncat în aer. Grație analizei amprentelor, anchetatorii au putut stabili imediat identitatea bărbatului din mijloc: Ibrahim el-Bakraoui, un belgian de 29 de ani. Fratele său, Khalid, de 27 de ani, a fost identificat ca fiind kamikazele de la metrou.
Cei doi frați, cunoscuți poliției pentru infracțiuni de drept comun, erau suspectați că au închiriat apartamente unde s-au ascuns membrii comandourilor care au comis atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Numele lor apăruseră deja în presă în zilele în care era căutat Salah Abdeslam, un suspect-cheie al atentatelor de la Paris, care a fost arestat vinerea trecută în comuna Molenbeek, fief al radicalizării. Miercuri, Turcia a afirmat că îl arestase pe teritoriul său pe Ibrahim și că l-a expulzat în iulie, dar acesta a fost pus ulterior în libertate în Belgia.
Cine este Najim Laachraoui, al treilea suspect identificat?
În afară de cel mai mare dintre frații el-Bakraoui, un al doilea kamikaze a fost identificat la aeroportul Bruxelles-Zaventem: este vorba despre Najim Laachraoui, un rezident de origine marocană din Bruxelles, în vârstă de 24 de ani, care era căutat și el în cadrul atentatelor de la Paris. ADN-ul lui fusese găsit în mai multe locuri pe unde trecuseră comandourile din 13 noiembrie de la Paris, precum și pe materialul exploziv folosit atunci. Era „căutat activ” în Belgia.
Cine este teroristul care a fugit?
Poliția belgiană îl caută acum pe al treilea bărbat care se vade în imaginea surprinsă de camera de supraveghere de la aeroport. Este bărbatul aflat la dreapta lui Ibrahim el-Bakraoui și a lui Najim Laachraoui. Acest bărbat, îmbrăcat în haine de culoare deschisă, cu vestă și cămașă și purtând ochelari și pălărie, împinge la fel ca ceilalți un cărucior pentru bagaje pe care este așezată o geantă mare de culoare neagră. Conținea cea mai mare încărcătură de explozibil. Bărbatul a plecat însă înainte să se producă exploziile.
Ce alte descoperiri au mai făcut anchetatorii?
Grație mărturiei unui șofer de taxi, anchetatorii și-au îndreptat căutările spre cartierul Schaerbeek. Șoferul de taxi s-a prezentat marți la poliție explicând că a condus trei persoane la aeroport ce ar putea corespunde profilului suspecților din fotografia făcută publică. Perchezițiile la adresa indicată de șofer au dus la descoperirea a 15 kg de explozibil de tip TATP, 150 de litri de acetonă, detonatoare și o valiză plină cu cuie, precum și diverse ingrediente care folosesc la confecționarea unor bombe. Lângă imobil, într-o pubelă, polițiștii au găsit un laptop unde Ibrahim el-Bakraoui scrisese un mesaj care dădea impresia unei persoane ce se știa urmărită și era gata să treacă la fapte.
- Etichete:
- bruxelles
- video
- belgia
- atentate
- atentate bruxelles
- ancheta atentate belgia
- atacuri bruxelles
- zi de doliu romania
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News