Turcia luptă, de săptămâna trecută, împotriva Statului Islamic şi Partidului Muncitorilor din Kurdistan.
Peter Mansoor, analist militar: Intrarea Turciei în acest conflict este, probabil, cel mai important eveniment strategic din ultimul an.
Lupta a început încă de săptămâna trecută, când Turcia a bombardat, pentru prima oară, ţinte ale jihadiştilor, în Siria. O premieră a fost şi raidul aerian asupra unei tabere a militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan
Peter Mansoor, analist militar: Turcia vrea să se lupte cu Statul Islamic, acum că Statul Islamic a atacat Turcia. Dar vrea să se lupte şi cu kurzii, pentru a ţine mişcarea separatistă sub control. Vrea să îl înlăture de la putere pe Bashar al-Assad.
În ultimele zile, Turcia a reţinut peste o mie de oameni, într-o operaţiune de amploare împotriva Statului Islamic, Partidului-Front de Eliberare Revoluționară Populară şi Partidului Muncitoresc din Kurdistan.
Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe: Cum poţi să spui că o organizaţie teroristă (n.r. Partidul Muncitorilor din Kurdistan) este mai bună doar pentru că luptă cu gruparea Stat Islamic? Sunt la fel, teroriştii sunt malefici, toţi trebuie să fie eradicaţi. Asta este ceea ce vrem noi.
Pentru a-şi întări poziţia, Turcia a permis Statelor Unite să aibă acces la bazele sale aviatice, după ani de rezistenţă. Astfel, raidurile trupelor americane sunt mai eficiente, pentru că pot fi făcute mai rapid şi pot avea mai multe ţinte.
Turcia are două obiective în vedere, pentru Consiliul extraordinar al NATO, spun analiştii politici.
Sinan Ulgen, reprezentant Carnegie Europe: În primul rând, să comunice cu aliaţii săi, prin prisma noilor ameninţări la adresa securităţii, după ce a decis să devină mult mai vizibilă şi un jucător activ în coaliţia împotriva Statului Islamic. În al doilea rând, vrea să primească susţinerea politică a NATO pentru campania împotriva terorismului, care, pe de o parte, include Statul Islamic, şi, pe de altă parte, Partidul Muncitoresc din Kurdistan.
Peste 30.000 de militanţi din Siria şi Irak se află sub comanda Statului Islamic, estimează experţii.
Citiți și: