Pe ultima sută de metri, administraţia americană a declanşat o adevărată ofensivă mediatică, pentru a-i convinge pe aleşi de necesitatea unei intervenţii militare împotriva regimului de la Damasc.
Preşedintele Barack Obama va acorda azi un interviu principalelor televiziuni de peste Ocean, iar mâine se va adresa naţiunii.
Se anunţă o bătălie politică dură în Congres, pentru că mulţi aleşi, atât republicani, cât şi democraţi, sunt sceptici în privinţa unui atac împotriva Siriei, în pofida argumentelor şi dovezilor prezentate de administraţie.
„Care e problema de securitate naţională aici? Nu vă faceţi iluzii. În momentul în care rachetele de croazieră au atins Siria, devenim implicaţi în războiul de acolo. Este un război civil şi noi vom lupta de partea rebelilor, dintre care mulţi sunt asociaţi cu al-Qaida”, spune Loretta Sanchez, membră a Camerei Reprezentanţilor.
Un vot va avea loc cel mai devreme miercuri sau la sfârşitul săptămânii. Rezultatul votului este incert, mai ales în Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani.
„Cred că lansarea câtorva rachete Tomahawk nu va restabili credibiltatea noastră peste hotare. (Intervenţia militară - n.red.) este o măsură pentru ca preşedintele să iasă basma curată după ce a trasat linia roşie”, este de părere Michael McCaul, membru al Camerei Reprezentanţilor.
Sondajele arată că doar 42% dintre americani susţin o intervenţie militară în Siria.
În paralel cu dezbaterea din legislativ, administraţia Obama încearcă să obţină cât mai multă susţinere internaţională. La Londra, secretarul de stat John Kerry a anunţat că 12 state, inculsiv Arabia Saudită, sunt gata să se alăture Washington-ului într-o intervenţie împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
„Deplorabila utilizare a armelor chimice de către Assad, despre care ştim că a dus la uciderea a sute de oameni nevinovaţi, inclusiv a 426 de copii, numai cu această ocazie, a depăşit linia roşie globală”, a precizat John Kerry.
Uniunea Europeană a anunţat că aşteaptă concluziile inspectorilor ONU asupra atacului chimic din 21 august, care vor fi prezentate tot în această săptămână. Statele Unite au precizat că nu vor ţine cont neapărat de raport, pentru că acesta nu va spune cine a comis atacul.
Între timp, tensiunea se acumulează Orientul Mijlociu. Israelul şi-a desfăşurat scutul antirachetă în apropiere de Ierusalim, iar Turcia a amplasat noi baterii de rachete antiaeriene la graniţa cu Siria şi a trimis în zonă avioane de luptă F16, pentru misiuni de recunoaştere. În Siria, luptele continuă.
Armata guvernamentală a bombardat din nou oraşul Homs, în vreme ce rebelii aflaţi în legătură cu al-Qaida au cucerit unul dintre cele mai importante oraşe creştine siriene, situat la numai la 55 de kilometri nord de Damasc.