În acest moment, potrivit estimărilor oficiale, sunt 7.000 de oameni care aşteaptă la graniţă. Un ministru grec atrage însă atenţia că numărul acestora ar putea creşte de zece ori în martie, când vremea se va încălzi şi tot mai mulţi refugiaţi vor veni pe mare în Europa.
Tabăra de refugiaţi de la Idomeni, din Grecia, s-a aglomerat de la oră la oră, după ce valurile de oameni plecaţi din Siria şi Irak au ajuns la frontiera cu Macedonia. Locul a fost conceput pentru o şedere de scurt timp a refugiaţilor, însă din cauza interdicţiilor de la graniţă, situaţia a devenit una de coşmar.
„Trebuie să aşteptăm pentru apă, la coadă, câte patru-cinci ore, sunt aproape 7.000 de oameni aici şi un singur loc unde se dau apă şi mâncare”, a declarat un refugiat.
„Ce simt. Îmi pare foarte rău, suntem ca animalele, fără toalete..Dacă vreau să merg la toaletă trebuie să aştept cel puţin 10 minute, dacă vreau să iau mâncare, micul dejun, trebuie să aştept două ore. Dacă vreau să iau ceva. E o viaţă foarte rea. Noaptea, copiilor le este foarte frig. Asta nu este viaţă, asta chiar nu este viaţă”, a adăugat un alt refugiat.
O concluzie la care riscă să ajungă şi refugiaţii care continuă să sosească în Grecia. Noaptea trecută, 66 de oameni, majoritatea din Siria şi Pakistan, au fost salvaţi de paza de coastă în largul insulei greceşti Kos şi aduşi în siguranţă pe mal.
În ajutorul imigranţilor a sărit, din nou, Papa Francisc, care a cerut ţărilor lumii să îşi împartă echitabil cota de imigranţi, pentru a pune capăt dramei acestor oameni.