10 orașe din China în carantină, 26 de morți, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” (coronavirusul) și cum se transmite

Data actualizării: Data publicării:
oameni in gara cu masti de protectien pe fata de frica sa nu se contamineze cu noul virus din china
Foto: Guliver/Getty Images

Noul virus din China se extinde cu repeziciune în lume.  Cinci persoane care ar putea fi infectate sunt sub monitorizare în Scoția și o alta, în Irlanda de Nord. În China, 26 de oameni au murit și peste 800 s-au îmbolnăvit. 13 cazuri au fost depistate până acum și în alte țări din Asia. Pentru prima dată de la descoperirea virusului, a murit un pacient din afara focarului, la aproape 1.000 de kilometri de punctul zero.

Actualizare 10:20. Zece orașe din China au fost puse în carantină de autorități, ca măsură de precauție pentru a opri răspândirea noului coronavirus, depistat inițial la Wuhan, după ce epidemia a ucis 25 de persoane, iar peste 830 de oameni au fost infectați.

În total, autoritățile au suspendat transportul public în zece orașe din provincia Hubei în urma epidemiei.

Autobuzele nu vor mai circula în orașele Chibi, Xiantao, Zhijiang, Qianjiang, Xianning, Huangshi and Enshi, iar la Ezhou au fost închise gările.

În orașul Zhijiang, toate locurile publice au fost închise, cu excepția spitalelor, supermarketurilor, piețelor agricole, benzinăriilor și farmaciilor, a precizat Hubei Daily.

Trenurile și autobuzele nu mai circula de joi în Huanggang, localitate aflată la 70 de kilometri de Wuhan, primul oraș pus sub carantină. Locuitorilor li s-a cerut să nu plece din oraș nici prin alte mijloace.

De asemenea, parcul de distracții Disneyland de la Shanghai a fost închis pe termen nedeterminat.


ACTUALIZARE ORA 6:00 Șapte orașe din China sunt închise. Celor cinci închise joi li s-au adăugat vineri Zhijiang și Qianjiang, zone urbane, dar cu multă populație rurală.

Milioane de oameni sunt acum în carantină în China, în propriile orașe. Transportul public a fost suspendat și adunările publice cu ocazia Anului Nou au fost anulate. Au fost închise cafenele, cinematografe și teatre.

„Noi am spus foarte clar că toate evenimentele care implică adunări mari de oameni trebuie anulate, dacă nu sunt neapărat necesare. Pentru cazuri speciale este nevoie de aprobare. Noi le-am recomandat și studenților să-și ia cu ei mâncarea de la cantină, în loc să ia masa împreună în locuri publice”, a declarat Zhou Yongming - director al Spitalului Universitar Wuhan.

Ca măsură de precauție, în unele cazuri, pacienții sunt transportați de medici în containere sigilate. Iar personalul medical care intră în contact cu bolnavii aplică proceduri foarte stricte de dezinfectare.

Deja spitalele din zonele afectate nu mai fac față numărului mare de pacienți și au amenajat zone de primire în parcări. Iar la Wuhan, autoritățile locale au dat ordin pentru construirea unei clinci speciale, în care să fie tratați cei infectați cu noul coronavirus. Termenul de finalizare este de 6 zile.

Specialiștii spun că deocamdată nu se poate face o estimare în privința mortalității acestui nou virus.

Coronavirusul are câteva simptome comune cu gripa și răceala: migrene, nas înfundat, tuse, dureri în gât și dureri musculare. La coronavirus apar complicații cum ar fi febră intensă, pneumonie, dificultate în respirație, septicemie și de aici se poate ajunge la deces. Nu există tratament. Ajungem din nou la măsurile pe care le putem lua noi și  țin de noi. Este vorba de igienă, spălat pe mâini cu apă și săpun și să nu ieșim în spații aglomerate dacă nu este nevoie pentru a nu intra în contact cu alte persoane.


Știrea inițială:

Autorităţile chineze au decis să plaseze în carantină un al cincilea oraş din provincia Hubei, aflată în centrul ţării, în efortul de a stopa propagarea unui nou tip de coronavirus. După Wuhan, Huanggang, Ezhou şi Chibi, transporturile publice cu autobuzul, feribotul şi trenul spre alte localităţi au fost suspendate şi în Xiantao. 

Au fost închise spaţiile de joacă, pieţele în care se află magazine de păsări şi sălile dedicate activităţilor de divertisment.

Xiantao are o populaţie de peste 1 milion de locuitori şi se află la 100 de kilometri sud-vest de capitala provinciei Hubei, oraşul Wuhan, considerat epicentrul epidemiei.

Oraşul Wuhan, cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, a fost primul care a fost plasat în carantină de autorităţile chineze. Această măsură este una fără precedent. La câteva ore după aceea, oraşul învecinat Huanggang, cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, a fost plasat la rândul său în carantină. Măsuri similare au fost anunţate apoi pentru alte două oraşe, Ezhou şi Chibi, relatează Agerpres.

Până joi, China a confirmat peste 630 de cazuri de infecţii cu noul tip de coronavirus şi 18 decese.

Ce sunt coronavirusurile

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care şi-au primit numele de la felul în care arată la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu ţepi ce formează un fel de „coroană”, potrivit Agerpres.

A Preview Of Luke Jerram's Glass Microbiology Sculptures
Sculptură din sticlă imitând coronavirusul SARS Foto: Guliver/Getty Images

Infecţiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii - unele dintre ele pot fi severe şi chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blânde, precum răcelile comune.

Simptome

Infecţiile cu coronavirus pot avea o gamă largă de simptome, inclusiv febră, tuse şi dificultăţi respiratorii. Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienţă renală şi deces.

Cum se transmite coronavirusul

Coronavirusurile sunt transmise între animale şi între oameni şi pot evolua pentru a forma tulpini care nu au fost identificate în trecut la oameni.

Testele preliminare sugerează că noul tip de coronavirus din Wuhan ar fi putut să treacă la oameni provenind de la şerpi. Însă experţii medicali chinezi au sugerat şi alte animale ca sursă a virusului, precum liliecii şi şobolanii.

La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor şi balustradele.

De ce coronavirusul poate suferi mutații rapide

La fel ca MERS şi SARS, noul coronavirus din China este un ribovirus (virus ARN), ceea ce înseamnă că ARN-ul, nu ADN-ul, este materialul său genetic. Astfel, el se combină cu ADN-ul gazdei şi, din acest motiv, poate suferi mutaţii rapide.

Testele pentru depistarea noului coronavirus din China implică utilizarea unei reacţii de polimerază în timp real (RT-PCR), care identifică ARN-ul viral în eşantioanele prelevate. Acestea pot fi recoltate din gât cu un beţişor medical, din spută sau din mostre sangvine, dacă pacientul se simte foarte rău. 

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, spune, comentând despre virusul din China, că astăzi asistăm la rezultatul unui malpraxis cu natura, iar măsurile de carantină sunt ineficiente atunci când vorbim de milioane de oameni. 

Microorganismele circulă, în medie, cam 2 ani, iar în acest timp pot suferi mutații. Iată explicațiile lui Adrian Streinu-Cercel despre coronavirus, acțiunea lui, prin ce se deosebește de cel gripal și cum apare contaminarea:

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Incident grav în Cluj: un bărbat a căzut în puțul liftului. Victima a fost intubată și transportată la spital
Incident grav în Cluj: un bărbat a căzut în puțul liftului. Victima a fost intubată și transportată la spital
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...