Cifre contradictorii privind numărul victimelor în urma confruntărilor dintre susţinătorii şi opozanţii fostului preşedinte Mohamed Morsi. Frăţia Musulmană şi surse medicale egiptene vorbesc de cel puţin 140 de morţi şi peste 5.200 de răniţi. Iar bilanţul creşte de la oră la oră.
(VIDEO - Violenţele au izbucnit din nou în cele mai mari oraşe din Egipt)
ACTUALIZARE 15.30. Ministrul egiptean de Interne, Mohamed Ibrahim, a declarat că va elibera "foarte curând" cele două zone ocupate de aproape o lună de susţinătorii preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, la Cairo, relatează AFP.
Ibrahim a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că forţele de ordine vor acţiona "în cadrul legii" şi încercând să înregistreze "cât mai puţine pierderi posibile".
Câteva mii de simpatizanţi ai lui Morsi ocupă împrejurimile moscheei Rabaa al-Adawiya, la periferia Nasr City, în nord-estul Cairo, principalul lor punct de întâlnire, precum şi împrejurimile Universităţii din Cairo, în cartierul Giza, mai aproape de centrul oraşului.
Forţele politice rivale au organizat proteste de amploare în toată ţara. Ministrul egiptean de interne a anunţat că forţele de ordine vor pune capăt manifestaţiilor organizate de Frăţia Musulmană. Totuşi, în Cairo, mii de susţinători ai fostului preşedinte se află din nou în stradă.
(VIDEO - Imagini în direct din Cairo)
Violenţele au izbucnit din nou în cele mai mari oraşe din Egipt după ce forţele politice rivale şi-au chemat susţinătorii să organizeze manifestaţii de amploare. În Alexandria, confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii fostului preşedinte, Mohamed Morsi, au provocat moartea mai multor oameni şi rănirea altor câteva zeci.
Iar la Cairo forţele de ordine au trecut deja la dispersarea susţinătorilor fostului regim. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene împotriva susţinătorilor Frăţiei Musulmane, care voiau să ajungă în zona ocupată de susţinătorii armatei. Soldaţii au blocat Piaţa Tahrir, iar elicoptere militare au survolat centrul capitalei.
Susţinătorii armatei spun că au venit la apelul lansat de generalul Abdel Fattah al-Sisi, care a cerut poporului egiptean să-i acordul de a pune capăt violenţei.
De cealaltă parte, susţinătorii fostului preşedinte Mohamed Morsi spun că generalul urmăreşte instaurarea unei dictaturi militare.
„Poporul egiptean îşi apără astăzi revoluţia şi cere cu insistenţă un stat civil, democratic şi modern. Nu ne vom întoarce iarăşi la zilele fascismului militar. Nu ne vom întoarce iarăşi la un stat militar”, a declarat Yasser Ali, fost purtător de cuvânt al preşedinţiei.
Preşedintele interimar Adly Mansour a făcut un apel către susţinătorii fostului regim să renunţe la proteste şi i-a asigurat că nu vor fi supuşi niciunei pedepse din partea statului. Aproape 200 de oameni au murit în Egipt şi alţi cel puţin o mie au fost răniţi în violenţele izbucnite după îndepărtarea de la putere a lui Mohamed Morsi de către armată.
Între timp, ministrul egiptean de interne a anunţat că forţele de ordine vor pune capăt manifestaţiilor organizate de Frăţia Musulmană. Totul, după ce armata a anunţat că Mohamed Morsi a fost întemniţat oficial, fiind acuzat de colaborare cu mişcarea teroristă palestiniană Hamas, în timpul revoltelor de acum doi ani.