Preşedintele chinez Xi Jinping vrea să facă ordine într-o ţară în care capitalismul câştigă tot mai multe teren, în care interesele companiei pot deveni mai importante decât interesele statului. Cu o economie crescută rapid și companii devenite gigant, politicul riscă să piardă controlul. Dar cum China e ţara partidului-stat, puterea nu va ceda: şefii marilor grupuri chineze sunt acuzaţi rând pe rând de corupţie. Xi Jinping duce acum o luptă pentru consolidarea puterii sale, dar și a partidului.
Xi Jinping îşi consolidează puterea şi autoritatea printr-o campanie de curăţenie politică şi economică: elimină politicienii şi oamenii de afaceri consideraţi corupţi. Investigaţiile declanşate recent în cadrul producătorului de petrol şi gaze PetroChina pun la încercare nervii investitorilor. Toată lumea se întreabă care va fi următoarea ţintă a regimului de la Beijing, notează Reuters.
„Cred că sunt două lucruri separate. Una este corupţia, iar ce încearcă guvernul chinez să facă este să dea un exemplu, ce pot şi ce nu pot oamenii să facă şi ce urmări pot avea faptele lor”, comentează Xiao Geng, director de cercetare în cadrul Institutului de studii economice Fung. „Alta este discuţia despre aceste companii controlate de stat, care mereu au creat probleme. Au privatizat companiile care generau pierderi, iar cele care au rămas sunt foarte profitabile pentru că au monopol în sectorul lor de activitate. Asta afectează structura economică, inovaţia şi imaginea la nivel global”, explică specialistul.
Contribuţia companiilor de stat în economia chineză nu poate fi contestată. Ele au construit mare parte din infrastructura pe care se bazează acum economia chineză. „Problema însă persistă: cum rămâne cu inovaţia, cu banii ieftini care alimentează bulele? Acestea sunt problemele adevărate, mai puţin proeminente decât corupţia care, de fapt, reprezintă un caz izolat. Sectorul de stat este o problemă structurală”, mai spune Xiao Geng.
Teoretic, preşedintele Xi Jinping are cale liberă pentru a face ordine. Eliminarea corupţiei ar fi o primă problemă, dar şi mai importante sunt reformele. China de acum nu mai seamănă deloc cu cea din anii 80. Statul asiatic are la dispoziţie toată infrastructura, toate pieţele. Problema este însă cum va face pentru a pune ordine printre giganţii industriali care până acum s-au scăldat în bani ieftini.
China se confruntă cu o criză mocnită de lichidităţi. În iunie, banca centrală chineză a surprins pe toată lumea când a refuzat să dea lichităţi băncilor aflate în dificultate. A vrut să le dea o lecţie, dar efectele au fost prea grave. Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut de 12 ori şi au ajuns la 30%. Banca centrală a dat într-un sfârşit drumul la bani, dar deja se ajunsese să se vorbească despre un Lehman Brothers asiatic. Ultimele două luni au fost ceva mai liniştite, ieşirile de capital s-au mai redus, însă analiştii se tem că piaţa chineză s-ar putea confrunta din nou cu o lipsă de lichidităţi.
Business Club