China, la prima contracție a economiei după era Mao. Situația s-ar putea înrăutăți, în ciuda ridicării restricțiilor

Data publicării:
Businessman with a stock market of china
Foto: Guliver/GettyImages

China a cunsocut prima contracție a economiei în mai mult de 40 de ani. De pe vremea lui Mao nu s-a mai întâmplat așa ceva. În primul trimestru, scăderea a fost de 6,8%.  Lovitura epidemiei de coronavirus a fost dură, ținând seama că anul trecut, China raporta o creștere de 6,4% în primul trimestru, într-o perioadă în care era în plin război economic cu SUA.

Pe de altă parte, cât de exacte sunt aceste cifre este greu de spus. Există neajunsurile inerente raportărilor de acest fel. China a avut tot timpul obiceiul de a-și cosmentiza datele, de a elimina ceea ce este considerat „asperitate”. Dar analiștii s-au obișnuit să navigheze prin aceste ape tulburi revărsate de la Beijing și mai degrabă să citească tendințe decât cifre exacte. 

Partea bună este că industria manufacturieră a  înregistrat în martie o scădere mult mai mică decât era de așteptat, ceea ce înseamnă că ridicarea restricțiilor și pachetele de sprijin au început să funcționeze. Cu toate acestea, analiștii spun că Beijingul se află abia la începutul luptei pentru a stopa pierderile masive de locuri de muncă. Iar asta pentru că răspândirea globală a virusului reduce puternic cererea țărilor importatoare, pe măsură ce consumul scade.

Contracția economică din primul trimestru nu este departe de cea prognozată în contextul blocajului economic. Însă lipsa cererii este un motiv de îngrijorare. Cererea internă nu a revenit la nivelul anterior pandemiei, deoarece încă sunt impuse restricții de distanțare socială. Iar în ceea ce privește cererea externă, aceasta se va prăbuși cel puțin în trimestrul doi.  

Un consum intern slab, devenit acum principalul motor de creștere, rămâne un motiv de îngrijorare, în condițiile în care veniturile scad și recesiunea se apropie. Veniturile disponibile pe cap de locuitor au scăzut cu 4% în primul trimestru, comparativ cu anul precedent.

Analiștii sunt de părere că o astfel de scădere nu va fi înregistrată doar în acest trimestru. Pentru a compensa scăderea cererii externe, este nevoie de sprijin politic începând cu sfârșitul acestei luni, spun aceștia.

Investitorii și oficialii din întreaga lume urmăresc cu atenție cum evoluează lucrurile în China și cât va dura ca aceasta să se refacă, în timp ce Statele Unite și alte țări afectate încep să ia în considerare redeschiderea treptată a economiei.

Previziunile economiștilor în ceea ce privește contracția din primul trimestru au variat din cauza numeroaselor incertitudini legate de impactul economic și social al pandemiei în China.

Îngrijorările oficialilor de la Beijing

Una dintre principalele preocupări ale oficialilor de la Beijing este stabilitatea socială a celor 1,4 miliarde de chinezi, în condițiile în care în fiecare an milioane de persoane se mută din zonele rurale în marile orașe în căutarea unui loc de muncă.

Rata șomajului în mediul urban a scăzut  în martie. Cu toate acestea, analiștii avertizează că aproape 300 de milioane de chinezi își vor pierde jobul anul acesta, ca urmare a scăderii cererii la nivel global. Estimările depășesc cu mult cifrele din 2008, când  20 de milioane de chinezi au rămas șomeri în urma crizei financiare.

Liderii care au ca scop principal stabilitatea politică a Chinei au promis și mai multe măsuri pentru a susține economia. În același timp, însă, nu vor să se repete situația din 2008, când adoptarea a numeroase pachete de stimuli au scufundat economia în datorii.

Guvernul se bazează pe stimuli fiscali care să suțină investițiile în infrastructură și consumul, ceea ce ar putea împinge deficitul bugetar în 2020 la un nivel-record. Iar toate aceste înseamnă o dezechilibrare a țării.

Pierderea nu este doar de moment, ci de durată. Iar alte influențe vor veni pe viitor din repoziționarea geopolitică. Pentru China, perioada cu probleme de-abia începe.

(sursa: Business Club)

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...