China a confiscat pașapoartele a milioane de oameni
Data actualizării: Data publicării:
Autoritățile chineze au confiscat pașapoartele a milioane de rezidenți uiguri din regiunea Xinjiang pentru un „control anual”. Organizațiile de drepturi ale omului au avertizat că acțiunea reprezintă un atac la libertatea de mișcare, scrie CNN. Uigurii au fost învinovățiți de-a lungul timpului de mai multe atacuri, printre care și cel de la o mină de cărbune, în urma căruia au murit 50 de oameni.
Aproape 10 milioane de uiguri din Xinjiang au primit ordin de la Oficiul pentru Imigrație pe 19 octombrie să predea pașapoartele pentru un control anual. De asemenea, rezidenții provinciei vor trebui să ceară permisiune de la autoritățile locale pentru a călători în străinătate. Cei care refuză să facă acest lucru, au fost avertizați că li s-ar putea interzice să mai iasă din țară.
Autoritățile nu au dat nicio explicație pentru această politică nouă, însă Congresul Internațional al Uigurilor, o organizație de drepturi ale omului din Germania, a spus că este o mișcare intenționată de a restricționa mișcarea populației uigurilor.
„Chiar dacă restricțiile de circulație vizează toți rezidenții, autoritățile chineze au mai avut acțiuni clare, în trecut, de a limita mobilitatea comunității uigurilor în mod special”, a transmis organizația.
Xinjiang este o provincie cu resurse naturale bogate, dar marcată de o diviziune etnică. În această zonă trăiesc 10 milioane de uiguri musulmani și circa opt milioane de chinezi Han.
China a învinovățit separatiștii uiguri pentru o serie de atacuri care au avut loc în ultimii ani, mai ales cel dintr-o mină de cărbune din septembrie 2015, când au murit 50 de persoane.
Însă activiștii pentru drepturile omului spun că politicile religioase represive ale guvernului și marginalizarea economică provoacă conflictele.
„Autoritățile chineze nu au niciun motiv credibil pentru a lua pașapoartele oamenilor și să le încalce libertatea de mișcare. Este o formă de pedeapsă colectivă care alimentează resentimentele față de guvern într-o regiune în care tensiunile deja sunt la un nivel ridicat”, a precizat directoarea pentru Monitorul Drepturilor Omului din China, Sophie Richardson.