În Nord, mii de soldaţi, de civili şi sute de vehicule militare au mărşăluit în piaţa centrală din capitala ţării, într-o nouă demonstraţie de forţă a regimului. Şi în Sud, la Seul, a fost organizată o paradă, numai că la ea au participat diplomaţi şi veterani de război.
Mii de soldaţi şi civili au mărşăluit în piaţa din centrul Phenianului. Kim Jong-Un şi-a salutat îngăduitor supuşii, extaziaţi de prezenţa liderului suprem. Sute de vehicule blindate, rachete şi lansatoare de rachete au trecut prin faţa tribunei dictatorului. Au fost omagiaţi şi tatăl şi bunicul lui Kim Jong-Un.
Şi Coreea de Sud a avut propria sa paradă, însă nu militară. La ceremonie au participat diplomaţi, dar şi premierul Noii Zeelande, aflat în vizită la Seul.
Liderul Coreei de Sud a făcut din nou apel la reluarea relaţiilor dintre cele două Corei, însă în anumite condiţii. „Coreea de Nord trebuie să renunţe la armele nucleare. Autorităţile trebuie să facă schimbări în ţară şi să fie responsabile cu vieţile şi libertatea oamenilor”, a spus Park Geun-hye, președinta Coreei de Sud.
Printre invitaţi au fost şi veterani din cele 16 ţări care au luptat sub comanda ONU în războiul din Peninsula Coreeană. Pentru ei, reîntoarcerea în această ţară a fost un moment emoţionant.
În timpul războiului din Coreea, Statele Unite au mobilizat Naţiunile Unite şi au fost trimise trupe să contracareze invazia Sudului de către Coreea de Nord, ajutată de trupele sovietice. Aliaţii occidentali aproape au zdrobit armata nordului, când China s-a implicat în conflict şi a schimbat cursul acestuia. Aşa s-a ajuns la un armistiţiu, la data de 27 iulie 1953, prin care s-a stabilit o graniţă de 240 de kilometri, cel mai bine păzită din lume.