Premiul Nobel pentru Pace, acordat unei organizații împotriva armelor nucleare
Data actualizării: Data publicării:
Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a câștigat Premiul Nobel pentru pace. Anunțul a fost făcut de comitetul Nobel.
O coaliţie mondială de ONG-uri, ICAN a impus adoptarea unui tratat istoric de interzicere a armei atomice, semnat de 122 de ţări, în iulie - dar absolut simbolic în absenţa celor nouă puteri nucleare.
Comitetul Nobel pentru Pace a recompensat ICAN, cu sediul la Geneva, „pentru activitatea sa de a atrage atenţia asupra consecinţelor catastrofice umanitare ale oricărei utilizări a armamentului nuclear şi eforturile sale revoluţionare de a ajunge la o interzicere pe baza unui tratat a acestor arme”.
Premiul, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (1,10 milioane de dolari), va fi înmânat pe 10 decembrie la Oslo.
Decernarea Nobelului pentru Pace încununează o săptămână în care au fost desemnaţi laureaţii Nobelului pentru Medicină, Fizică, Chimie şi Literatură.
ICAN este o iniţiativă demarată acum 10 ani. Este de fapt o umbrelă pentru 468 de organizaţii partenere din peste 100 de ţări. Organizaţia o are ca model pe cea înfiinţată în 1997 pentru interzicerea minelor antipersonal.
Problema nucleară a dominat previziunile, în contextul amplificării tensiunilor între Washington şi Phenian, dar şi pe fondul incertitudinilor privind acordul iranian criticat de preşedintele american Donald Trump. Preferaţii directorului Insitutului de cercetări pentru Pace din Oslo erau personajele cheie ale acestui acord, şefii diplomaţiei europene şi iraniene, Federica Mogherini şi Mohammad Javad Zarif. Au fost nu mai puţin de 318 candidaţi pentru premiul Nobel pentru Pace de anul acesta.
Laureatul de anul trecut a fost președintele columbian, Juan Manuel Santos, recompensat pentru contribuția sa la restabilirea păcii într-o țară răvășită de un conflict vechi de mai bine de jumătate de secol.
104 persoane au primit, până astăzi, premiul Nobel pentru pace. Lor li se adaugă 26 de grupuri și organizații precum Cvartetul pentru dialog național tunisian, laureat acum doi ani.