Călăii regimului lui Bashar-al Assad, căutați ca-n filme prin Europa

Data actualizării: Data publicării:
arhiva calai assad

În Europa se desfăşoară căutarea torţionarilor regimului dictatorului sirian Bashar al-Assad. Anchetatorii sunt tot mai aproape de a-i prinde, datorită miilor de dovezi scoase pe ascuns, de martori, dintre ruinele oraşelor siriene. Fotografiile şi documentele sunt acum în mâna investigatorilor europeni. Sarcina lor este de a dovedi că Serviciul Secret sirian a torturat în mod sistematic, până la moarte, membri ai opoziţiei.

Se crede că peste o duzină dintre aceşti criminali de război sunt în Germania, Suedia sau Franţa - deghizaţi în refugiaţi. Anchetatori din toată Europa sunt hotărâţi să-i identifice. 

Iar rude ale victimelor, oameni care au fugit de regimul criminal şi au venit în Germania, sunt o sursă valoroasă de informaţii. Oameni ca Mariam al-Hallak, pe care reporterul a întâlnit-o în strădania sa de a vedea că se face dreptate.

Mariam al-Hallak trăieşte într-o suburbie a Berlinului. E din Siria şi ia parte la o importantă operaţiune de vânătoare pentru prinderea membrilor Serviciului Secret sirian care au comis crime ca acestea.

 

Aiham, fiul lui Mariam, e una dintre multele victime ale regimului. A fost bătut şi torturat până la moarte, la izbucnirea războiului civil din Siria.

„Unul dintre colegii lui de studii a ajutat chiar la torturarea lui. Fusese mereu foarte politicos cu Aiham şi-l saluta. Nu înţeleg cum cineva se poate transforma în torţionar şi deveni un astfel de monstru”, spune Mariam al-Hallak.

Serviciul Secret sirian l-a torturat în mod sistematic pe Aiham doar pentru că acesta a cerut respectarea drepturilor omului, a cerut ca Siria să devină o ţară democrată şi a cerut demisia lui Assad.

Acum, la opt ani după moartea lui Aiham, mama lui vrea să se facă dreptate.

Mariam al-Hallak: „Vreau ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. De la complici până la preşedintele Assad. Oamenii aceştia sunt răspunzători pentru vărsarea sângelui copiilor noştri”.

Poze cu victime torturate, scoase pe furiș din Siria

Există peste 26 000 de poze ale victimelor torturii, în Siria, scoase pe furiş din ţara sfâşiată de război de un curajos fost fotograf al poliţiei.

Acestea ar putea ajuta la condamnarea, în anii următori, a torţionarilor şi ucigaşilor sirieni.

Victimele lor şi rudele acestora cer dreptate. La fel şi Mazen Darwish, avocat sirian în domeniul drepturilor omului, care a fost torturat înainte de a reuşi să fugă din capitala Siriei, Damasc.

Mazen Darwish, Centrul sirian pentru media şi libertate de exprimare: „Apoi, după câteva luni în Serviciul de Securitate şi filialele sale, ajungeai aşa. Şi aici aceasta era norma”

Mulţi dintre prietenii săi şi aliaţii politici în lupta împotriva regimului Assad au fost maltrataţi astfel. Nimeni nu ştie câţi oameni şi-au pierdut viaţa.

Mazen Darwish: „Sunt câţiva - am pierdut mulţi oameni în aceste filiale ale Securităţii şi încă îmi amintesc...”

Avocatul le-a împărtăşit anchetatorilor europeni toate informaţiile pe care le deţinea. Şi s-a alăturat organizaţiilor pentru drepturile omului în aducerea de acuzaţii împotriva foştilor torţionari sirieni.

Torționari deghizați în refugiați, căutați de poliția europeană

Poliţia europeană investighează în prezent foşti torţionari din slujba lui Assad, care au fugit în Europa deghizaţi în refugiaţi.

În luna februarie, un suspect a fost arestat în Franţa şi alţi doi în Germania.

 

Printre ei: Anwar R., care a sosit în Berlin, capitala Germaniei, ca solicitant de azil.

„E prima dată când va fi un proces. În aceste cazuri, acum e prima dată. Da. E o premieră. Sunt un tribunal şi un judecător respectabili, independenţi. Şi avem o victimă şi un suspect şi vom aplica legea într-un stat de drept. Ceea ce nu avem în Siria”, spune cu satisfacție Mazen Darwish, de la Centrul sirian pentru media şi libertate de exprimare.

Am văzut documente care arătau că Biroul Federal german pentru Anchete Penale a investigat bănuita implicare a lui Anwar R. în activităţile Serviciului Secret sirian. Am solicitat ambasadei siriene din Berlin să dea o declaraţie. Ambasada a refuzat să comenteze, relatează reporterul DW.

Experiența unui investigator ONU

Se pare că urmărirea în justiţie a torţionarilor sirieni ia avânt în Europa.

Ne aflăm la Biroul de investigaţii secrete, undeva în Europa, unde Bill Wiley, membru al Comisiei pentru Justiţie şi Responsabilizare Internaţională, lucrează din greu pentru prinderea criminalilor sirieni. În calitate de procuror ONU, a vânat criminali de război. Acum, are acces la o vastă arhivă de documente ale statului sirian, care s-ar putea dovedi esenţiale pentru prinderea călăilor lui Assad.

William Wiley, de la Comisia pentru Justiţie şi Responsabilizare Internaţională, explică: „Ceea ce aveţi în această încăpere sunt materiale generate de structurile de informaţii de securitate ale Siriei, de structurile militare ale Siriei şi de partidul Baath sau de structurile politice ale Siriei, la nivelul cel mai înalt şi la nivelul guvernatorilor provinciilor”.

Iată-le: dosarele care documentează crimele regimului sirian. Au fost curăţate, scanate şi înregistrate cu meticulozitate. Şi analizate cu grijă de mai multe zeci de investigatori.

Procesele ONU ale crimelor comise în fosta Iugoslavie şi în cadrul genocidului din Rwanda l-au învăţat pe Wiley un lucru: fără documente şi dovezi scrise e foarte greu să-i aduci pe vinovaţi în faţa justiţiei.

Acesta e motivul pentru care aceste documente ale statului sirian, scoase pe furiş din ţară în tumultul războiului civil, sunt atât de valoroase.

Ele cuprind rapoarte ale interogatoriilor şi multe alte dosare care documentează cifre din cadrul aparatului de securitate, care a torturat oameni în mod sistematic. Şi aruncă lumină asupra torţionarilor sirieni suspectaţi, ca Anwar R.

- Câţi astfel de oameni credeţi că trăiesc în Europa?

- Nu ştim dacă sunt de rang mai înalt, ca Anwar R. Ar fi 10-12. Poate şi mai mulţi, de care noi nu ştim, spune William Wiley.

El crede că ar putea fi găsiţi mai mulţi vinovaţi. „Ar putea fi mai mulţi, în Europa. Sunt, cu siguranţă, mai mulţi în afara Siriei. Fie că se află acum în Turcia sau în altă parte a Orientului Mijlociu”, spune investigatorul.

Mariam al-Hallak, al cărei fiu Aiham a fost ucis de Serviciul Secret sirian, speră că vor fi prinşi nu doar ucigaşii fiului său, ci toţi făptaşii care s-au ascuns şi vor fi deferiţi justiţiei. Pentru ea, vânătoarea abia a început.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...