Dupa ce a plătit o cauțiune uriașă, de 125 de milioane de euro, miliardarul ucrainean Dimitri Firtaș a fost eliberat vineri din arestul poliției austriece. A fost reținut la începutul acestei luni în Viena, la cererea FBI. Americanii spuneau atunci că arestarea lui Firtaș, un apropiat al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukivici, nu are nicio legătură cu răsturnarea puterii de la Kiev și criza din Crimeea. Firtaș era urmărit de FBI încă din 2006 sub acuzația de dare de mită. Însă, daca va fi convins să vorbească, miliardarul ucrainean i-ar putea ajuta pe americani să includă gigantul Gazprom pe lista companiilor rusești sancționate de Washington.
Autoritățile de la Washington încearcă să demonstreze că, prin deciziile lor, șefii Gazprom le provoacă pierderi financiare americanilor care dețin jumătate din plasamentele investitorilor străini atrase de gigantul rus al gazelor. Dacă va dovedi că banii americanilor sunt în pericol, Washingtonul poate pune Gazprom sub embargo, îl poate amenda sau îi poate da în judecată pe directori, a declarat pentru Bloomberg un fost consilier al guvernului sovietic.
Iar Dimitri Firtaș deține multe dintre informațiile de care au nevoie autoritățile americane. Firtaș este co-fondatorul companiei RosUkrEnergo, care, între 2006 și 2009, a fost unicul intermediar Gazprom în Ucraina. La fel ca în cazul gazelor vândute de ruși României, compania lui Firtaș primea un comision pentru fiecare metru cub de gaze pe care Gazprom îl livra în conductele ucrainene. A avut așadar o relație foarte strânsă cu Moscova și cunoaște bine mecanismele financiare ale comerțului cu energie.
Chiar dacă a plătit cauțiunea de 125 de milioane de euro, Dimitri Firtaș nu se va putea întoarce prea repede în Ucraina. I s-a interzis să părăsească Austria și ar putea fi extradat în Statele Unite, unde este acuzat că a mituit guvernul indian ca să primească licențe miniere și ca să poată construi o fabrică de componente împreună cu Boeing.
Nu este exclus ca Firtaș să scape de toate acuzațiile dacă acceptă să depună marturile împotriva Gazprom. Însă, cel mai probabil, Statele Unite nu vor recunoaște niciodată existența unui asemenea înțelegeri cu oligarhul rus.