Termenele împrumuturilor acordate de guvernul de la Beijing au fost prelungirte, sumele pe care China le va investi în Venezuela vor creşte şi, după cum spune vicepreşedintele de la Caracas au fost îmbunătăţite şi unele aspecte nefinanciare. Însă nu a dat prea multe detalii.
În ultimul deceniu, China i-a acordat Venezuelei împrumuturi de 50 de miliarde de dolari şi, de fiecare dată debitul banilor a crescut în momentele de dificultate economică. Ieftinirea petrolului a aruncat Venezuela într-o recesiune severă, care se transformă încetul cu încetul într-o dramă umanitară. Mâncarea şi alte produse de bază sunt greu de găsit, iar preşedintele Nicolas Maduro, al cărui scaun se clatină, spune că va naţionaliza afacerile care şi-au oprit activitatea.
Ajuns preşedinte în 2013, după moartea lui Hugo Chavez, Nicolas Maduro a jurat să ducă mai departe ideologia socialistă impusă de predecesorul său, dar şi modelul economic în care statul controlează aproape tot. Acest model economic a funcţionat pe vremea lui Chavez, când barilul de petrol atinsese preţuri record.
Acum, barilul se vinde la jumătate, iar preşedintele Maduro nu-i mai poate îmbuna pe venezueleni cu programe sociale susţinute cu bani scoşi din petrol - chiar dacă ţara sa are cele mai mari rezerve din lume, circa 20 la sută din totalul planetei.