Deşi pare greu de crezut, uneori spionii amatori sunt mai greu de urmărit de serviciile de contrainformaţii decât agenţii profesionişti. Tocmai de aceea, China se bazează din ce în ce mai mult pe amatori ca să fure secretele militare americane, arată o amplă analiză Reuters. Documentele guvernamentale americane arată că în istoria recentă au existat 350 de cazuri în care cetăţeni chinezi sau americani aflaţi pe teritoriul Statelor Unite au încercat să livreze în China armament sau tehnologii militare. China încearcă astfel să copieze armele americane şi să îşi dezvolte propria industrie militară.
În multe dintre aceste cazuri, tehnologiile au fost furate de persoane care au ajuns doar întâmplător în slujba serviciilor secrete chineze. În 2011, un chinez care s-a stabilit în Statele Unite şi lucra la Microsoft a fost condamnat la un an de închisoare după ce a încercat să îi vândă unui fost coleg de facultate microcipuri care pot fi folosite în construcţia avioanelor de vânătoare. Serviciile secrete americane au descoperit că acel coleg ar fi urmat să vândă respectivele componente mai departe unei companii din Statele Unite care avea legături cu guvernul chinez.
Aşadar, era un întreg şir de intermediari, iar mulţi dintre cei condamnaţi în mai multe cazuri asemănătoare din ultimii ani susţin că nu ştiau că livrează echipamente militare Chinei.
Există însă şi destui spioni amatori care acceptă să fure secrete militare din pură convingere sau pentru bani.
Guvernul Chinez neagă însă existenţa acestei reţele de agenţi şi spune că îşi dezvoltă propriile arme fără să aibă nevoie de secretele tehnologe ale Statelor Unite.
Existenţa unei astfel de reţele le oferă o flexibilitate sporită serviciilor secrete chineze. De cele mai multe ori, agenţii amatori care sunt capturaţi nu pot fi acuzaţi de spionaj, ci de trafic cu arme. Astfel primesc pedepse destul de mici şi nici nu pot fi subiectul unor schimburi de spioni capturaţi.
Potrivit informaţiilor obţinute de Reuters de la serviciile secrete americane, printre secretele, armele şi ehipamentele pe care aceşti spioni amatori au reuşit să le trimită în china se numără schiţele unor rachete şi avioane fără pilot, mai multe tone de fibră de carbon destinată uzului militar şi componente de satelit.