În numai câţiva ani, o mulţime de oameni ar putea veni la aeroport purtând costume de astronauţi pentru o călătorie pe orbită, relatează Pallab Ghosh, corespondent BBC.
Autorităţile au selectat deja opt locuri unde ar putea construi primul aeroport spaţial. Printre acestea şi un aerodrom din nordul Ţării Galilor. Zeci de aeronave vor putea transporta în spaţiu sateliţi, echipamente de cercetare, dar mai ales oameni.
„Am construit navete spaţiale, am construit instrumente pentru sateliţi, dar cred că, pentru oameni, a merge în spaţiu este un lucru mult mai greu de conceput. Astfel încât, a avea un aeroport pentru călătorii spaţiale unde navetele sunt lansate direct de aici va face acest lucru mult mai real pentru oameni”, spune Tim O'Brien, profesor la Universitatea din Manchester.
Aeroportul spaţial, care ar putea deveni operaţional în 2018, va fi utilizat mai ales de companiile private, care se concentrează tot mai mult pe turismul spaţial.
„În Marea Britanie avem deja o poveste de succes în privinţa explorării spaţiului şi e în continuă creştere. Ultimele date arată că aduce economiei o creştere de 11,3 miliarde de lire sterline. Avem noi oportunităţi pe care dorim să le folosim, iar una dintre ele este în domeniul turismului spaţial”, a declarat David Parker, director Agenţia Spaţială Britanică.
Emiratele Arabe Unite vor să trimită pe Marte o sondă
Nici Orientul nu se lasă mai prejos în cursa spaţială. Emiratele Arabe Unite au anunţat că vor să trimită pe Marte o navetă fără echipaj uman. Cel mai probabil lansarea va avea loc în 2021, pentru a se marca 50 de ani de la formarea ţării.