Guiness World Records a anunțat că investighează dacă Bobi chiar a trăit până la 31 de ani și 165 de zile. Mastifful portughez a făcut istorie, niciun câine nu mai ajunsese la o vârstă atât de înaintată. Veterinarii se întreabă însă dacă este posibil din punct de vedere biologic ca un câine să trăiască echivalentul a 200 de ani umani, scrie The Guardian.
Pe lângă acoperirea mediatică intensă cu privire la secretul longevității lui Bobi, a existat o analiză intensă online a imaginilor cu Bobi în 1999, în care acesta are labele de alte culoare decât ale câinelui care a murit în Portugalia în 21 octombrie.
Veterinarii au ridicat și alte semne de întrebare: deși vârsta lui fusese înregistrată în baza de date națională pentru animale de companie, aceasta se bazează de obicei pe declarația proprietarilor. În plus, testele genetice pe care le-a făcut au confirmat doar că era bătrân nuși care era vârsta lui exactă.
Ulterior, un purtător de cuvânt al Guinness World Records a declarat pentru Guardian: „Suntem conștienți de întrebările legate de vârsta lui Bobi și le analizăm”.
Danny Chambers, veterinar și membru al consiliului Colegiului Regal al Chirurgilor Veterinari, a spus despre cei 18.000 de membri ai grupului Veterinary Voices pe care îl conduce că niciunul dintre colegii lui veterinari nu crede că Bobi avea de fapt 31 de ani. „Acesta este echivalentul unui om care a trăi până la peste 200 de ani, ceea ce, având în vedere capacitățile noastre medicale actuale, este complet neplauzibil. Afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare și nu au fost furnizate dovezi concrete care să dovedească vârsta lui. Suntem o profesie bazată pe știință, așa că pentru ca să-și mențină credibilitatea și autoritatea în ochii profesiei veterinare, Guinness Book of Records trebuie să publice niște dovezi de nerefuzat.”, a declarat Danny Chambers.
Chambers a adăugat că exemplul lui Bobi a fost preluat de fanaticii anti-alimente pentru animale de companie „care susțin de mult timp că hrana pentru câini ucide animalele de companie și că hrănirea cu hrană crudă este mai sănătoasă”.
Veterinarii constată adesea că proprietarii nu sunt siguri de vârsta exactă a câinelui lor, a spus el, ceea ce înseamnă că vârstele din fișele clinice pot fi inexacte. În unele cazuri, părinții înlocuiesc un animal de companie mort cu unul nou pentru a preveni supărarea copilului lor.
Cu toate acestea, Andrew Knight, profesor în medicina veterinară, a spus că de-a lungul istoriei „au existat și alți câini foarte bătrâni”. El a afirmat că ar fi util ca Bobi să fie comparat și alți 5 – 10 câini cei mai bătrâni ca să se vadă diferențele.
Bobi a fost declarat cel mai bătrân câine din lume în viață și cel mai bătrân câine din toate timpurile pe 2 februarie 2023. El a fost înregistrat în 1992 la Serviço Medico-Veterinário do Município de Leiria (Serviciul Medico-Veterinar al Municipiului Leiria), care a confirmat data nașterii sale.
Vârsta lui Bobi a fost verificată și de SIAC, o bază de date pentru animale de companie autorizată de guvernul portughez și administrată de SNMV (Sindicato Nacional dos Médicos Veterinários; Sindicatul Național al Medicilor Veterinari).
Bobi și-a trăit toată viața alături de familia Costa în satul Conqueiros, aflat în apropiere de coasta de vest a Portugaliei, iar la naștere a mai avut trei frați. Leonel Costa, care avea la acea vreme opt ani, a declarat ca părinții săi aveau prea multe animale și au fost nevoiți sa eutanasieze cățeii, însă Bobi a scăpat. Leonel și frații săi au ținut secretă existența câinelui față de părinții lor, până când acesta a fost descoperit în cele din urmă și a devenit parte din familie, care îl hrănește cu aceeași mâncare pe care o mănâncă și ei. „Între o conservă de hrană pentru animale și o bucată de carne, Bobi nu ezită și alege mâncarea noastră”, a declarat Costa.
Editor : G.M.