Benjamin Netanyahu, audiat de poliţie într-un dosar de corupţie

Data publicării:
Benjamin Netanyahu
Premierul Benjamin Netanyahu Foto: GettyImages

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost, din nou, audiat vineri la Ierusalim de către poliţie într-una din anchetele ce îl vizează pentru presupusă corupţie, dosare care îi ameninţă guvernarea, potrivit media israeliene citate de Agerpres.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu Speaks At The Center For American Progress
Foto: Guliver/Getty Images

Anchetatorii au sosit dimineaţă la reşedinţa premierului pentru a-l interoga în afacerea Bezeq cu privire la legăturile sale cu Shaul Elovitch, om de afaceri care controlează principalul grup de telecomunicaţii israelian, conform media israeliene.

Poliţia şi serviciile premierului nu confirmă niciodată aceste audieri, atât timp cât acestea sunt în curs de desfăşurare.

Netanyahu a fost interogat de 12 ori ca suspect sau ca martor în dosarele deschise împotriva sa.

În cazul Bezeq, poliţia investighează dacă cuplul Netanyahu a încercat să obţină o acoperire favorabilă din partea site-ului de informaţii Walla, proprietate a lui Elovitch, în schimbul unor favoruri guvernamentale care ar putea să fi adus sute de milioane de dolari beneficii Bezeq, companie al cărei proprietar majoritar este Elovitch, conform presei.

Dosarul, deschis în 2017, a dat naştere unui scandal la 18 februarie 2018 punând în pericol mandatul premierului, prin arestarea lui Elovitch şi a altor şase persoane, între care doi colaboratori apropiaţi ai săi.

Benjamin Netanyahu a deţinut până în 2017 portofoliul Comunicaţiilor, în plus la funcţia de prim-ministru.

Netanyahu a fost audiat mai mult de cinci ore în acelaşi caz în iulie. Interogatoriul de vineri ar putea fi ultimul în acest dosar, scrie presa israeliană.

În această anchetă, ca şi în altele, el susţine că nu are ce să-şi reproşeze, denunţând o "vânătoare de vrăjitoare" şi îşi susţine ferma sa intenţie de a rămâne în funcţie.

Dacă oficial nu a fost inculpat în niciun dosar, poliţia a recomandat la 13 februarie inculparea sa în două dintre ele, unul vizând cadourile pe care le-ar fi primit de la personalităţi bogate, altul un acord secret pe care l-ar fi încercat să-l încheie cu un cotidian popular pentru o acoperire mediatică favorabilă.

Decizia de a-l inculpa sau nu pe premierul israelian se află acum în mâinile procurorului general.

Netanyahu, fără un rival aparent, nu este obligat din punct de vedere legal să demisioneze dacă este inculpat. Aflat la putere de peste 12 ani - de două ori - el ar putea depăşi recordul istoric de longevitate al lui David Ben-Gurion.

Într-un caz separat, soţia sa Sara a fost inculpată la 21 iunie pentru presupusă "fraudă" şi "abuz de încredere" în scandalul "mâncării comandate" pentru care ar fi cheltuit aproximativ 100.000 de dolari (85.000 de euro) din banii contribuabililor. Procesul său ar trebui să înceapă la 7 octombrie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri