Cu ocazia „Săptămânii cartofilor prăjiţi din Belgia”, eveniment care se va încheia pe 1 decembrie, Uniunea naţională a producătorilor de cartofi prăjiţi belgieni (L'Union nationale des frituristes belges/ UNAFRI) a decis să se mobilizeze pentru ca această specialitate culinară să fie inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, după modelul unor preparate din gastronomia franceză.
Cartofii prăjiţi belgieni au o veritabilă reputaţie de apărat, întrucât 96% dintre familiile belgiene includ acest preparat cel puţin o dată pe lună în meniul lor. Belgienii spun că acest preparat specific, o combinaţie între cartofii din varietatea „bintje” şi uleiul pentru prăjit, are un gust unic.
Belgienii care adoră cartofii prăjiţi vor să promoveze preparatul şi şi-au fixat următorul obiectiv: recunoaşterea pe plan mondial a acestui simbol al gastronomiei naţionale.
Asociaţia UNAFRI a depus deja un dosar pe masa de lucru a ministrului flamand al Culturii şi a făcut apel, în paralel, la sprijinul publicului, un element considerat vital. În acest sens, UNAFRI a lansat o petiţie pe internet, dar şi în restaurantele care prepară şi comercializează cartofi prăjiţi.
UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris, şi are filiale active în diverse ţări ale lumii. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.