Între poliţie şi protestatarii antiguvernamentali din Bahrain au avut loc noi ciocniri vineri şi sâmbătă, chiar înainte de Marele Premiu de Formula 1 de duminică. Forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene după ce manifestanţii au aruncat în ei cu pietre şi au lansat rachete improvizate din artificii.
Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă, blocând chiar un drum important din capitala Manama. În mulţime se puteau vedea pancarte pe care se citea „Nu concuraţi peste sângele nostru” sau „Fără Formula 1 pe teritoriul ocupat al Bahrainului”, scrie BBC.
Şiiţii majoritari acuză guvernul condus de suniţi că se foloseşte de cursa de Formula 1 pentru a camufla încălcarea drepturilor omului şi conflictul politic din regatul insular. Opoziţia cere instituirea monarhiei constituţionale, însă conducerea respinge vehement această schimbare.
Protestele antiguvernamentale au izbucnit în 2011, impulsionate de evenimentele primăverii arabe, dar au fost înăbuşite în forţă de forţele de securitate. Guvernul neagă acuzaţiile de discriminare şi abuzuri pe care şiiţii le aduc autorităţilor şi acuză Iranul că s-ar afla la originea tulburărilor.
Protestele din 2012, soldate cu un deces. Cursa de Formula 1 a avut loc
Anul trecut, cu doar o zi înaintea cursei şi în contextul manifestaţiilor care se tot reaprind din 2011, a fost descoperit cadavrul unui protestatar. Regele Bahrainului, Hamad bin Issa al-Khalifa, declara atunci că evenimentul va avea loc în ciuda protestelor: „Anularea cursei nu ar face decât să dea şi mai multă putere extremiştilor”, spunea el. Marele Premiu a avut aşadar loc într-un context extrem de tensionat, cu vehicule blindate desfăşurate în jurul capitalei Manama.
În 2011, cursa a fost anulată după ce peste 50 de persoane, inclusiv poliţişti, au fost ucişi în timpul ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Au urmat represalii, sute de arestări şi mii de concedieri.
În 2012 însă, Federaţia Internaţională de Automobilism a luat decizia de a nu suspenda evenimentul, cu toate că echipele de Formula 1 şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la condiţiile de securitate.
Plecat din pole position, Sebastian Vettel a fost cel care şi-a adjudecat anul trecut trofeul competiţiei controversate, fiind urmat de Raikkonen, Grosejan, Webber, Rosberg, DiResta, Alonso, Hamilton, Massa şi Schumacher.
Datele importante ale Marelui Premiu de Formula 1 de la Manama
- Prima cursă: 2004.
- Ultimele două curse desfăşurate: 2010, câştigată de Fernando Alonso, Ferrari; 2012: Sebastian Vettel, Renault.
- Lungimea circuitului: 5412 km.
- Tururi de pistă: 57.
- Cursa din 2011: Suspendată pe fondul protestelor antiguvernamentale.
- Cursa din 2013: Are loc pe 21 aprilie.
Ella Moroiu