Avionul companiei Korean Air Lines a alimentat la Anchorage, în Alaska, apoi şi-a continuat drumul spre Seoul. Boeing-ul şi-a schimbat de două ori traseul şi a pătruns în spaţiul aerian al Uniunii Sovietice. Pe 1 septembrie 1983, avionul a fost doborât de o aeronavă de luptă rusească.
La început, Rusia a negat implicarea în acest incident, însă ulterior a recunoscut că a doborât avionul, susţinând că aparatul de zbor efectua misiuni de spionaj. Acest incident a fost unul dintre cele mai tensionate momente ale Războiului Rece, rezultând într-o escaladare a sentimentului antisovietic, în special în rândul americanilor.
În urma acestei tragedii administraţia Reagan a permis folosirea sistemului GNSS al armatei SUA, care acum este cunoscut drept GPS.
O altă tragedie similară a avut loc şi în octombrie 2001, când avionul de pasageri Tu-154 a căzut în Marea Neagră la o distanţă de 185 km de Soci. Aeronava companiei "Sibiri" plecase de la Tel-Aviv către Novosibirsk. În urma prăbuşirii, au decedat 78 de persoane, dintre care 51 erau cetăţeni israelieni. Comisia specială pentru cercetarea cauzelor accidentului a ajuns la concluzia că avionul a fost lovit de o rachetă S-200, lansată în cadrul unor exerciţii militare ale armatei ucrainene.