Savanţii de la mai multe universităţi de prestigiu au creat harta cu regiunile în care a izbucnit Ebola şi zonele în care virusul s-a extins sau există pericolul să ajungă în viitorul apropiat.
Cele mai expuse zone sunt cele în care trăiesc multe animale, pentru că acestea favorizează raspândirea virusului.
Astfel, mari teritorii din Africa de Vest si Africa centrală, dar şi din estul continentului sunt considerate de risc maxim pentru Ebola.
În aceste condiţii, reprezentanţii Liberiei, printre care şi fostul fotbalist George Weah, sunt decişi să combată extinderea epidemiei.
„Aceasta este o epidemie care distruge legăturile din societatea noastră, dar vom continua să luptăm. Vom lupta ca această boală să dispară de pe continentul african”, a declarat George Weah, ambasador onorific al Liberiei.
Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situaţia din Liberia se agravează de la o zi la alta, iar virusul Ebola se răspândeşte exponenţial. Dacă se păstrează ritmul, în următoarele trei săptămâni vor fi mii de noi cazuri. În schimb, oficialii nigerieni sunt ceva mai optimişti şi anunţă reducerea cazurilor de infectare cu virusul mortal.
„Până în această dimineaţă, numărul total al cazurilor confirmate ale viruslui Ebola în Nigeria este de 19 - 15 în Lagos şi 4 în Port Harcourt”, a anunţat Onyebuchi Chukwu, ministrul Sănătăţii din Nigeria.
Până la începutul acestei luni, peste 2.1000 de oameni au fost ucişi de temuta boală. Cele mai multe victime, aproape 1.100, au fost în Liberia, în timp ce în Nigeria au fost cele mai puţine decese, opt.