Associated Press acuză autorităţile americane că au încălcat libertatea presei, după ce Departamentul de Justiţie a anunţat că a confiscat în secret desfăşurătoarele telefonice a peste 100 de ziarişti ai agenţiei. Directorul Associated Press a cerut Departamentului să trimită datele înapoi în agenţie şi să distrugă orice copie.
Dezvăluirea a declanşat o adevărată furtună politică la Washington. La cererea republicanilor, secretarul Departamentului de Justiţie trebuie să dea explicaţii în acest caz.
Departamentul Justiţiei a confiscat desfăşurătoarele cuprinzând apeluri primite şi iniţiate de pe 20 de linii telefonice fixe şi mobile ale Associated Press în aprilie şi mai 2012. Agenţia de presă nu a fost informată de acest demers decât la sfârşitul săptămânii trecute.
Peste 100 de ziarişti lucrează în birourile în care sunt instalate liniile telefonice vizate de Departamentul Justiţiei. Directorul agenţiei i-a trimis o scrisoare secretarului american al Justiţiei, în care acuză că nu există nici un fel de justificare pentru această colectare de informaţii.
Datele telefonice strânse ar avea legătură cu un articol publicat de Associated Press în mai 2012 cu privire la o operaţiune a CIA în Yemen care a împiedicat Al-Qaida să detoneze o bombă într-un avion cu destinaţia Statele Unite.
Demersul Departamentului Justiţiei riscă să atragă administraţia Obama într-un scandal de amploare privind drepturile şi libertăţile presei. Celebrul jurnalist de investigaţii Carl Bernstein, care a demascat alături de Bob Woodward afacerea Watergate, acuză metodele actualei administraţii: „Este impardonabil! Această administraţie a procedat greşit încă de la început şi vrea să îi intimideze pe oamenii care vorbesc cu reporterii.”
Cazul, a declarat şi procurorul general al Statelor Unite, Eric Holder, este deosebit de grav şi o ameninţare la adresa cetăţenilor americani. „Este o situaţie foarte serioasă. Foarte, foarte serioasă. Sunt procuror din 1976 şi trebuie să spun că aceasta este una dintre cele mai grave, dacă nu cea mai gravă, printre primele două sau trei situaţii cu care m-am confruntat”, a spus oficialul.
Procurorii americani au mai confiscat date telefonice ale unor reporteri şi în trecut, dar o astfel de operaţiune de amploare care să vizeze o mare agenţie de presă este fără precedent în Statele Unite.