Arme românești, în războiul civil din Siria. ANCEX, singura instituție care autorizează exporturile

Data publicării:
siria-violente-mfax

Postul public de radio de la Stockholm susţine că imamul celei mai importante moschei din Suedia coordona traficul de arme destinate rebelilor sirieni. Armele erau cumpărate atât din ţări africane, cum este Libia, dar şi din state europene printre care se numără Bosnia Herţegovina şi România. Nu este clar însă dacă este vorba de arme produse în ţările nominalizate, sau de provenienţă străină.

Potrivit fostului ministru român al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, România poate exporta arme în străinătate prin intermediul a două agenţii, Romarm şi Romtehnica, iar vânzarea se face numai cu acordul Agenţiei Naţionale de Control a Exporturilor.

În plus, toţi cei care cumpără arme din România trebuie să declare că acestea nu ajung în zone de conflict, interzise prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

„România nu ar trebui să fie acuzată de export ilegal de arme atât timp cât armele respective, dacă au ajuns acolo, au ajuns ca urmare a încălcării legii de utilizatorul final care nu a respectat un certificat obligatoriu”, a spus Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării.

Potrivit presei suedeze, fostul imam se asigura că armele erau transportate cu vaporul sau avionul în Turcia, de unde ajungeau apoi în Siria, transportate în camion.

„În mod normal, ANCEX trebuie să se sesizeze şi să verifice datele respective, pe baza seriilor de arme sau pe baza dovezilor care sunt relatate în presa suedeză”, a afirmat Corneliu Dobriţoiu.

Un consilier din Agenţia suedeză pentru Neproliferare şi Controlul Exporturilor a precizat că introducerea de arme în Siria este o infracţiune în Suedia şi se pedepseşte cu patru ani de închisoare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri