Organizația Amnesty International acuză Poliția din Hong Kong că a făcut uz excesiv de forță în timpul protestelor antiguvernamentale din acest teritoriu și anunță că există dovezi clare cu privire la acte de „tortură și rele tratamente” în anumite cazuri, potrivit Mediafax.
„Reacțiile violente ale Poliției ca răspuns la proteste au fost transmise pe internet și au putut fi văzute de toată lumea”, a declarat Nicholas Bequelin, directorul pentru Asia de Est al Amnesty International.
El a adăugat că sunt „foarte mici îndoieli” cu privire la faptul că „forțele de securitate din Hong Kong au folosit tactici nepotrivite și ilegale împotriva cetățenilor în timpul protestelor”.
Organizația susține că în urma discuțiilor cu 21 de protestatari reținuți de forțele de ordine a ajuns la concluzia că unii dintre aceștia au fost bătuți de polițiști înaintea și în timpul arestării, iar unii au fost loviți chiar și în timp ce se aflau în arest. Mulți dintre cei reținuți au suferit fracturi, iar 85% dintre persoanele intervievate de Amnesty International au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 1.400 de protestatari au fost reţinuţi de la începutul protestelor, iar mulţi sunt inculpaţi.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.