Americanii testează un medicament care poate opri noul coronavirus. Anunțul s-a reflectat și asupra burselor

Data publicării:
spital pacient coronavirus
FOTO: Getty Images

Pacienții care sunt tratați cu un medicament experimental, numit remdesivir, se recuperează repede, cei mai mulți părăsind spitalul după câteva zile, informează CNN, citând un site de știri medicale. Compania producătoare afirmă însă că rezultatele, deși încurajatoare, nu sunt finale.

Pacienții care au luat parte la testerea cu acest medicament aveau febră și simptome respiratorii severe și au putut părăsi spitalul după mai puțin de o săptămână de tratament, susține medicul care conduce acest test.

„Cei mai mulți pacienți sunt în stare gravă și marea lor majoritate părăsesc spitalul după șase zile, ceea ce ne arată că tatamentul nu trebuie să dureze zece zile”, a mai spus dr. Mullane. 

La momentul actual nu există un tratament aprobat oficial pentru Covid-19. Institutul Național de Sănătate face însă testări cu mai multe medicamente, printre care și remdesivir.

Medicamentul este produs de compania Gilead Sciences și a fost testat pentru Ebola, cu o rată limitată de succes. Mai multe studii pe animale au evidențiat însă că medicamentul poate preveni și trata coronavirusuri asemănătoare celui care declanșează Covid-19, cum sunt SARS și MERS.

În luna februarie, Organizația Mondială a Sănătății a spus că remdesivir a arătat potențial împotriva Covid-19.

Testarea nu include și un grup de control (pacienți care să primească tratamentul și pacienți care să primească un placebo), așa că este dificil de spus dacă medicamentul este cu adevărat de ajutor. 

Compania producătoare testează medicamentul pe 2.400 de pacienți cu simptome severe, în 152 de spitale din lume, și pe 1.600 de pacienți cu simptome medii, în 169 de spitale. Momentan, reprezentanții companiei se abțin să dea un verdict și spun că trebuie analizate foarte multe date înainte de a putea avea un rezultat final. Momentan, sunt doar câteva cazuri fericite, care transmit un mesaj încurajator, mai precizează compania.

Optimism pe burse

Cu toate acestea, în urma relatării despre acest studiu clinic, indicele FTSE 100 al bursei din Londra a crescut cu 3%, iar Wall Street era așteptat să redeschidă cu o creştere şi mai mare. „Rezultatele studiului au transmis o nouă undă de optimism pe pieţe, întrucât mulţi văd în aceasta un posibil început al sfârşitului crizei coronavirusului”, explică analistul financiar Joshua Mahony.

Răspândirea rapidă a coronvirusului a prins nepregătită o lumea întreagă. Nu există vaccin, nici tratament unitar. Medicii au fost nevoiţi să improvizeze, să încerce medicamente deja existente folosite pentru diverse boli: medicamente împotriva malariei, antivirale, imunosupresoare și chiar antiparazitare.

Există trei abordări în tratarea bolii. Prima este să încetineşti hiperreacţia sistemului imunitar, a doua - sporirea rezistenţei la virus (aceasta este varianta antiparazitarului numit ivermectină). Cea de-a treia abordare este găsirea unui medicament care să ucidă virusul sau să-i oprească multiplicarea.

Ce s-a întâmplat cu medicamentul-minune pe care îl promova Donald Trump?

„Hidroxiclorochină, hidroxiclorochină, hidroxiclorochină. Ce aveţi de pierdut? Repet, ce aveţi de pierdut? Luaţi-o. Cred că ar trebui să o ia, dar este alegerea lor. Să sperăm că hidroxiclorochina va învinge” - asta spunea președintele Donald Trump la începutul epidemiei de coronavirus din Statele Unite.

Hidroxiclorochina este un antimalaric, un imunosupresor. Adică suprimă o hiperreacţie a sistemului imunitar, caz în care plămânii, inima şi alte organe ar putea fi afectate. Tratamentul cu hidroxiclorochină are avantaje şi dezavantaje. 

Medicii francezi au raportat zeci de cazuri de probleme cardiace ce au legătură cu tratamentul experimental cu medicamentul antimalarie, despre care Donald Trump a spus că este o posibilă soluţie în tratarea coronavirusului.

Datele publicate de Agenţia de Siguranţă a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Franţa arată că au fost raportate 43 de cazuri de incidente cardiace ce au legătură cu hidroxiclorochina, subliniind riscul pe care astfel de tratamente îl au.

„Datele iniţiale arată că riscurile, în special cel cardivascular, asociate cu aceste tratamente este prezent şi posibil mai mare la pacienţii COVID-19”, a precizat agenţia. „Aceste medicamente trebuie folosite numai în spitale sub stricta supraveghere medicală”, au adăugat aceştia.

În total, Franţa a raportat 100 de incidente medicale asociate tratamentelor experimentale şi 4 decese. Incidentele sunt împărţite între tratamentele cu hidroxiclorochinp şi cele cu medicamente pentru HIV.

Editor: Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri