Am avut cel mai mare eșec din istoria IT? Elon Musk spune că da

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Elon Musk / Sursa foto: Profimedia Images
Foto: Elon Musk / Sursa foto: Profimedia Images

Acțiunile Crowdstrike, compania a cărei soluție de securitate a cauzat pana istorică a Microsoft Windows și a dus la haos în lumea întreagă,vineri, au scăzut cu aproape 15% la bursa Nasdaq din New York. Eroarea a șters aproximativ 12,5 miliarde de dolari din valoarea companiei de securitate cibernetică, relatează BBC. Elon Musk a descris pana cibernetică drept „cea mai mare eșec IT petrecut vreodată.”

Microsoft crede că 8,5 milioane de computere au fost afectate

ACTUALIZARE 22:00 Pana informatică mondială care a perturbat vineri aeroporturi, bănci şi multe alte servicii a afectat circa 8,5 milioane de computere care au sistemul de operare Windows, a afirmat Microsoft sâmbătă, potrivit AFP.

"Estimăm în prezent că actualizarea CrowdStrike a afectat 8,5 milioane de aparate cu Windows, sau mai puţin de 1% din toate dispozitivele Windows", susţine Microsoft într-o postare pe blogul acestei societăţi.

"Deşi procentul este mic, efectele economice şi sociale semnificative observate reflectă utilizarea CrowdStrike de către companiile care gestionează multe servicii critice", adaugă Microsoft.

Șeful Tesla și al rețelei de socializare X (fostă Twitter), Elon Musk, a catalogat pana informatică de vineri drept „cea mai mare eșec IT petrecut vreodată”. Dar are dreptate Musk, se întreabă un expert al BBC, Joe Tidy.

În ceea ce privește impactul imediat asupra oamenilor, este greu să ne gândim la unul mai grav. Niciun alt incident nu a afectat un număr atât de larg de industrii și societatea la un asemenea nivel, comentează analistul.

Cea mai recentă mega întrerupere a fost atunci când Meta, compania care deține Facebook, WhatsApp și Instagram, a picat în 2021. Aceasta a afectat miliarde de utilizatori de rețele sociale, precum și milioane de afaceri.

Dar această întrerupere a Crowdstrike este la un alt nivel. Cel mai apropiat caz pe care l-am avut este cel din 2017, scrie analistul postului britanic, când două atacuri cibernetice deliberate au oprit netul la sute de milioane de computere și au avut un impact masiv asupra serviciilor NHS, sistemul medical britanic.

Dar din nou, acest incident a afectat potențial mult mai multe computere și companii din întreaga lume. Așadar are Elon Musk dreptate ? Vom ști adevărul abia când vom afla în cât timp lucrurile vor reveni la normal și cât va costa ștergerea efectelor penei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
La ce pensie a ajuns Mitică Dragomir după recalculare. A primit o sumă uriașă în plus
Digi FM
Cum și-a salvat un român afacerea cu muncitori aduși din Africa și Asia. Ce salarii le dă
Pro FM
Brian May, chitaristul formației Queen, a suferit un atac vascular cerebral: „M-a lăsat în imposibilitatea de...
Film Now
Cine este Ines de Ramon. Iubita lui Brad Pitt a fost căsătorită cu un cunoscut actor de la Hollywood
Adevarul
Panouri cu liderul AUR, George Simion, pe străzile Chișinăului. Autoritățile moldovene spun că nu au...
Newsweek
Amenzi de până la 4.000 de lei pentru românii care au termopane la apartament și fac greșeala asta!
Digi FM
Ce spun părinții lui Selly despre faptul că a ales să nu meargă la facultate: „Nu le-a convenit treaba asta!”...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Urmele lăsate de încălzirea globală, în imagini greu de urmărit. Animalele din Arctica sunt pe cale de...
Film Now
Un sus-pus a vrut să-i vadă pe Tom Cruise și Demi Moore în scene fierbinți în filmul A Few Good Men: "De ce...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale