Președintele rus Vladimir Putin a făcut din combaterea corupției una dintre prioritățile mandatului său. Iar o măsură recentă este controlul asupra modului în care funcționarii publici se exprimă, potrivit agenției RIA Novosti.
Lista întocmită de Ministerul Muncii de la Moscova menționează, printre altele, că funcționarii nu vor mai avea să spună fraze precum „Simplele mulțumiri nu ne ajută să punem mâncarea pe masă" sau „Problema este un obstacol, dar o putem rezolva". Interzise vor fi și discuțiile despre salariile scăzute ale bugetarilor, dorința acestora de a-și cumpăra lucruri scumpe sau cele despre problemele cu rudele sau educația copiilor.
Fără conturi bancare în străinătate
Nu este singura încercare a Moscovei de a diminua fenomenul corupției. Președintele Vladimir Putin a mai propus și o lege care interzice oficialilor să dețină conturi bancare sau acțiuni în străinătate. O altă inițiativă legislativă prevede că funcționarii publici nu pot deține proprietăți imobiliare în afara Rusiei. Iar funcționarii de rang înalt sunt obligați să-și declare veniturile, precum şi pe cele ale soțiilor și copiilor.
În ultimele luni, Rusia a fost subiectul mai multor mari scandaluri legate de corupție. Cel mai răsunător dintre acestea l-a implicat chiar pe ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov. În toamna anului trecut, mai multe companii controlate de ministerul Apărării din Rusia au fost acuzate de „sifonarea" a peste 250 de milioane de dolari. În urma descoperirii fraudei, ministrul rus al Apărării a demisionat.
Potrivit unui raport recent, amploarea corupţiei din armata rusă s-a dublat anul trecut, ajungând la nivelul de aproape 200 de milioane de euro.
Rusia se află pe locul al 133 din 176 în clasamentul Indicelui de Percepție a Corupției. Federația Rusă este la fel de coruptă precum Congo, Pakistan sau Papua Noua Guinne. Practic, corupţia este o instituţie în sine în Rusia, care cuprinde toate sectoarele societăţii.