Potrivit Agenţiei nipone de reglementare în domeniul nuclear, apa folosită zilnic pentru răcirea reactorarelor centralei a început să se infiltreze în straturile superficiale ale solului. Compania Tepco, administratorul centralei, a dat asigurări că ia măsuri să prevină o contaminare masivă, dar specialiştii susţin că aceasta nu poate controla situaţia.
„Problema nu este că Tepco refuză să ia măsuri. Ei fac tot ce pot, dar nu au soluţii potrivite”, spune Masashi Goto, proiectant de centrală nucleară.
Recent, compania Tepco a admis pentru prima dată că apa plină de tritiu, stronţiu, cesiu şi alte elemente radioactive nu stagnează în subteran, aşa cum a pretins timp de săptămâni, ci ajunge până în ocean. Nu se ştie deocamdată cât de mare este ameninţarea reprezentată de apa subterană.
„Cei de la Tepco spun că nu sunt date concrete, aşa că nu pot spune cu siuranţă. Aşa privesc ei lucrurile", mai spune Masashi Goto.
Tepco a fost criticată dur pentru că nu a fost pregătită corespunzător pentru tsunamiul şi cutremurul din 2011 şi pentru felul în care a gestionat accidentul nuclear. Grupul a fost acuzat că a muşamalizat existenţa deficienţelor. În prezent, 3.000 de tehnicieni şi muncitori lucrează pentru a pregăti dezafectarea centralei, dar se confruntă în permanenţă cu avarii, în locuri inaccesibile din cauza radioactivităţii.