Niciun partid nu a putut obţine majoritatea în Parlament în urma alegerilor de duminică şi discuţiile pentru formarea unui guvern vor dura săptămâni, posibil luni. Atât Liga Nordului, cât şi Mişcarea 5 Stele (P5S) susţin că prim-ministrul ar trebui să vină de la partidul lor.
Şeful Ligii Nordului, Matteo Salvini, a răspuns cu „nu” atunci când a fost întrebat de un reporter în Milano dacă ar fi dispus să îi cedeze locul unui alt candidat care ar putea obţine mai multă susţinere în Parlament.
Liga Nordului a obţinut 17% din voturi, faţă de 14% obţinute de partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. Coaliţia de centru-dreapta, din care mai face parte şi gruparea Fraţii Italiei, a obţinut 37% în total, cu trei procente mai puţin decât ar fi necesar pentru o majoritate.
Cel mai mare perdant al alegerilor este Partidul Democrat (centru-stânga), al cărui lider, Matteo Renzi, a spus că îşi dă demisia îndată ce s-a format noul guvern.
Renzi a adăugat că Partidul Democrat va intra în opoziţie şi că nu va participa la o alianţă cu Liga Nordului sau M5S, dar a fost criticat pentru aceste declaraţii de unii membri importanţi ai partidului pentru că ar încerca să dicteze viitorul partidului.
Claudio Borghi, şeful departamentului economic al Ligii Nordului, a spus că cel mai probabil guvern ar fi unul format din M5S şi Partidul Democrat, dar că speră că MI5 şi coaliţia de centru-dreapta vor guverna împreună.
„Ce aş prefera pentru ţara mea ar fi ca M5S şi coaliţia de centru-dreapta să guverneze împreună pentru că sunt de părere că ne-am putea înţelege”, a spus el.
Borghi a adăugat că nu există posibilitatea ca Liga Nordului să formeze singură un guvern cu M5S şi astfel să rupă legăturile cu Forza Italia, partidul lui Berlusconi.
În ciuda momentului slab al partidului, ministrul industriilor, Carlo Calenda, un politician independent şi foarte popular, a anunţat marţi că se alătură Partidului Democrat. El este aşteptat să ocupe o poziţie importantă în partid.