Contraspionajul american şi britanic şi-au infiltrat agenţii în World of Warcraft şi în Second Life, două dintre jocurile online cu cei mai mulţi utilizatori. Ele au dezvoltat capacitatea de a aduna informaţii de la utilizatorii consolei Xbox, adică de la aproape 48 de milioane de oameni din întreaga lume. Spioni din viaţa reală şi-au făcut profiluri în cele două jocuri.
Agenţiile de spionaj au suspectat că teroriştii se pot ascunde sub măştile hoardelor de orci din World of Warcraft şi ale avatarurilpr umane din Second Life. Aşa că agenţii NSA au intrat în camerele de chat ale jocurilor, au încercat să racoleze informatori, pentru a preveni, susţin autorităţile, orice complot terorist ascuns cu ajutorul personajelor şi acţiunii jocurilor. Jocurile online atrang zeci de milioane de oameni, iar faptul că multe console vin însoţite de căşti audio, camere video furnizează o bază de date biometrice preţioase pentru serviciile de spionaj.
Dezvăluirile practicilor serviciilor de spionaj au provocat importante pierderi nu numai de imagine, dar şi de profit şi încredere pentru giganţii internetului. Tocmai de aceea, Microsoft, Google, Apple, Facebook, LinkedIn, Yahoo!, AOL şi Twitter cer preşedintelui Barack Obama interzicerea supravegherii neautorizate a utilizatorilor lor.