Ilias Papageorgiadis face afaceri în România de peste un deceniu. Dintr-o lună, 20 de zile le petrece în România, iar restul în Grecia, de unde aduce alimente şi unde exportă cosmetice românești. Acum, afacerile sunt blocate.
„Deja în Grecia comerţul a paralizat, nimeni nu mai plăteşte pe nimeni. În perioada următoare, nu va fi benzină în Grecia şi nu ştiu cum pot să mă descurc, dacă nu pot să ajung la aeroport”, spune Ilias Papageorgiadis.
În opinia sa, dacă rezultatul referendumului va fi DA, motoarele economiei greceşti ar putea să fie repornite cel mai devreme în august. Până atunci, Grecia va fi pierdut miliarde de euro şi nu-şi va putea reveni fără noi tăieri ale cheltuielilor publice.
Zisi Evanthia, proprietara unui restaurant cu profil grecesc din Bucureşti, spune, în schimb, că poporul elen NU mai poate îndura noi măsuri de austeritate. Guvernul ar trebui să ajute afacerile de familie, care pot reporni, spune ea, economia.
„Votez nu, NU austerităţii, nu se mai poate cu austeritate, vrem planuri de dezvoltare, nu vrem planuri ca să putem trăi de pe o zi alta şi acel deficit să crească şi să nu mai putem da niciodată datoria înapoi. (...) Banii care s-au dus în Grecia nu s-au dus către poporul grec, s-au dus către bănci”, acuză Zisi Evanthia.
Anton Antoniadis, care are o firmă de transporturi maritime în Constanţa, spune că fără comerţ, întreaga economie este paralizată în Grecia. „Tot ce înseamnă comerţ, de la benzinării, piaţă, orice vrei să cumperi nu mai acceptă plata pe cec, pe card, pe orice instrument, decât cash. Frica a început să pună stăpânire”, spune omul de afaceri.
Grecii au de ales la referendumul de duminică între a accepta sau nu condiţiile puse de finanţatorii internaţionali. Acestea presupun, printre altele, creşterea de taxe şi impozite, descurajarea pensionării anticipate, anularea unor subvenţii, precum şi măsuri de reducere a evaziunii fiscale.