Liderii prezenţi au convenit să susţină un guvern de tranziţie în Siria, unul aprobat de popor şi capabil să pună capăt războiului civil, care a curmat până acum cel puţin 90.000 de vieţi.
„Cred că este de neimaginat ca preşedintele Assad să joace vreun rol în viitorul guvern al ţării sale. Are mâinile pătate cu sânge. A folosit arme chimice”, a declarat David Cameron, premierul britanic.
Acelaşi acord prevede şi formarea unei comisii de anchetă ONU, care să analizeze acuzaţiile de utilizare a armelor chimice împotriva rebelilor. Documentul mai dispune alocarea unui ajutor umanitar de două miliarde de euro pentru Siria. Acordul a fost semnat şi de preşedintele rus, Vladimir Putin, unul dintre ultimii susţinători ai dictatorului sirian. De altfel, în timpul conferinţei de presă, liderul de la Kremlin nu a rostit niciun cuvânt despre debarcarea lui Bashar al Assad.
„Vărsarea de sânge trebuie oprită. Şi asta am cerut noi aici. Iar acest lucru poate fi obţinut doar pe căi diplomatice”, a spus Vladimir Putin, preşedintele federaţiei Ruse.
O altă decizie importantă a fost acordul pentru combaterea evaziunii fiscale la nivel mondial. Prin acest document, instituţiile fiscale naţionale vor fi obligate să facă schimb de informaţii, pentru a împiedica exportul de capital către anumite paradisuri fiscale.
„Am căzut de acord asupra unui nou mecanism internaţional, capabil să identifice de unde companiile multinaţionale fac profit şi unde îşi plătesc taxele, pentru a-i putea urmări şi demasca pe ce care nu-şi achită datoriile de drept”, a mai spus David Cameron, premierul britanic.
Liderii G8 au mai decis să interzică plata oricărei răscumpărări în cazul unor răpiri internaţionale. Motivul este că asemenea practici nu fac decât să finanţeze reţele teroriste ca Al Qaida.