UPDATE 10.50 Acordul din Ucraina, informații contradictorii. O înregistrare video ar dovedi faptul că soldații ucraineni s-au predat. Oficialii ucraineni spun că soldații Kievului se retrag strategic.
„Inamicul încearcă să taie accesul şi să prevină retragerea trupelor", a scris Semencenko pe Facebook, adăugând că militarii ucraineni părăsesc oraşul strategic Debalţeve în mod „planificat şi organizat”, relatează Sky News, în pagina electronică.
Un oficial rebel citat de serviciul de presă separatist DAN a declarat că sute de militari ucraineni sunt încercuiţi de forţele separatiste în oraş. „În Debalţeve are loc o predare masivă a armelor de către forţele (ucrainene). Numărul acestor persoane este de ordinul sutelor”, afirmă DAN.
Reporterii Associated Press care se îndreptau către oraşul Artemivsk controlat de forţele guvernamentale ucrainene au declarat că au văzut câteva zeci de militari ucraineni care se retrăgeau din Debalţeve miercuri dimineaţa. Luptele au continuat în acest oraş în pofida acordului de încetare a focului de la Minsk, care a intrat în vigoare duminică.
De altfel, preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut Guvernului ucrainean să le permită soldaţilor săi să se predea rebelilor proruşi care au asediat oraşul Debalţeve, unde luptele continuă în pofida armistiţiului de la Minsk, relatează Sky News, în pagina electronică.
Rebelii proruşi au încercuit militarii ucraineni în acest oraş şi au luat numeroşi prizonieri. Putin a declarat că Kievul ar trebui să le permită militarilor să se predea şi a avertizat Guvernul să nu „împiedice soldaţii din armata ucraineană să depună armele”. „Dacă nu sunt capabili să ia această decizie ei înşişi şi să dea acest ordin, atunci sper că nu vor pune sub acuzare persoanele care vor să îşi salveze vieţile lor şi pe ale altora”, a declarat el.
Putin a adăugat că speră că rebelii le vor permite ucrainenilor să se întoarcă la familiile lor după ce se vor preda. Focuri de artilerie au loc în oraşul Debalţeve la fiecare cinci secunde şi cerul este acoperit de fum negru. Rebelii susţin că acordul de săptămâna trecută nu se aplică la Debalţeve, un punct strategic între cele două zone controlate de rebeli.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a numit operaţiunea rebelilor din Debalţeve un "atac cinic la adresa acordului de la Minsk". În timpul unei conversaţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, marţi, Poroşenko a cerut Uniunii Europene şi comunităţii internaţionale să adopte o „reacţie dură faţă de acţiunile trădătoare ale rebelilor şi Rusiei”. Cel puţin zece militari ucraineni au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi în interiorul şi în jurul oraşului de la intrarea în vigoare a armistiţiului.
Separatiştii, ajutaţi de blindate şi artilerie grea, anunţă că au cucerit o parte a localităţii, lucru confirmat de Kiev. Între timp, cresc eforturile internaţionale pentru respectarea acordului de la Minsk.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere încetarea imediată a luptelor.
Şansele unei soluţii paşnice pentru conflictul din Donbas scad în fiecare zi, dar liderii mondiali păstrează totuşi o doză de optimism. Până acum, peste 5.600 de oameni au murit în războiul din estul Ucrainei, număr ce continuă să crească.
Pace doar pe hârtie în estul Ucrainei. Cinci soldați au murit
Cancelarul german Angela Merkel consideră situaţia din estul Ucrainei „extrem de instabilă”, în pofida armistiţiului care a intrat în vigoare duminică, şi apreciază că sunt necesare eforturi suplimentare pentru detensionare.