A murit „Prințul Întunericului”, generalul britanic care a refuzat un ordin NATO cu replica: „Nu voi începe Al Treilea Război Mondial”

Data actualizării: Data publicării:
General Sir Mike Jackson
Sir Mike a devenit șef al armatei britanice cu doar o lună înainte de începerea războiului din Irak. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul șef al armatei britanice, generalul Sir Mike Jackson, cunoscut și ca „Prințul Întunericului”, a murit la vârsta de 80 de ani. El a condus armata în timpul invaziei conduse de SUA în Irak în 2003, după ce a servit în Balcani și Irlanda de Nord, informează BBC.

În 1999, el a refuzat un ordin din partea comandantului său american de a intercepta forțele ruse atunci când acestea au intrat în Kosovo fără acordul NATO.

Nu voi începe al Treilea Război Mondial pentru tine”, i-ar fi spus el generalului Wesley Clark.

Tată a trei copii, acesta a murit marți înconjurat de familia sa, a anunțat armata într-un comunicat postat pe X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sir Mike a fost un soldat foarte iubit și respectat - nu doar pentru cei din armată, ci și pentru publicul larg. El era recunoscut instantaneu după pungile grele de sub ochi și după vocea lui gravă și răgușită, semne distinctive care i-au și adus renumele de „Prințul Întunericului”.

Născut într-o familie de militari la 21 martie 1944, s-a alăturat armatei la vârsta de 19 ani înainte de a absolvi Universitatea din Birmingham în 1967. În apogeul Războiului Rece a învățat limba rusă în Corpul de Informații.

În 1970 s-a transferat la Regimentul de Parașute, slujind în Irlanda de Nord, când a avut loc Duminica Sângeroasă. Ulterior, a participat la ancheta „Ballymurphy”, unde a negat că a existat o „mușamalizare” în legătură cu împușcarea a 10 persoane în Belfast.

Sir Mike a ajuns la comanda Primului Batalion al regimentului între 1984 și 1986. Între 1995 și 1996 a comandat forța ONU de menținere a păcii în Bosnia. În timpul campaniei din Kosovo, el a primit Ordinul de serviciu.

A devenit șef al armatei britanice cu doar o lună înainte de începerea războiului din Irak, înlocuindu-l pe generalul Sir Michael Walker.

Sir Mike, sau Jacko, după cum era cunoscut, a avut și sarcina de neinvidiat de a fuziona vechile regimente, dar el va fi în continuare amintit cu drag ca un general carismatic și sincer. I-au supraviețuit trei copii din două căsătorii și patru nepoți.

Aducându-i un omagiu, Asociația Regimentală de Parașutiști a spus că Sir Mike a fost „un mare lider” care va fi „regretat de mulți”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Adio, metrou Cluj. Consecința rușinoasă a...
Digi FM
Monica Anghel, despre transformarea prin care a trecut după ce a slăbit 40 de kilograme: „Am avut încredere...
Pro FM
Delia, dezvăluiri neașteptate. Cine este persoana care îi gestionează banii: „Am deplină încredere!”
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Care este cel mai sănătos aliment din lume, conform științei. Este gratuit, dar românii nu-l cunosc
Newsweek
800.000 de români vor avea din ianuarie 2025 salariul cât cel minim european. Cu cât crește?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Actrița de la Hollywood care este de nerecunoscut după ce a slăbit 45 de kilograme. Imaginile cu aceasta au...
UTV
Theo Rose si Anghel Damian s-au casatorit in secret. „A fost cea mai frumoasa nunta la care am participat...