Cel puţin 54 de jurnalişti au fost ucişi la nivel mondial în 2024 în legătură cu activitatea lor, conform unui raport anual al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF). Aproape o treime dintre ei și-au pierdut viața în Fâşia Gaza.
Numărul jurnaliştilor ucişi, conform datelor la sfârşitul lunii noiembrie, rămâne neschimbat faţă de nivelul înregistrat anul trecut, a afirmat organizaţia în raportul citat de dpa, potrivit Agerpres.
Reporteri fără Frontiere a afirmat însă că în fiecare an primeşte informaţii despre noi decese, care sunt apoi incluse în datele sale, astfel încât cifrele vor creşte.
RSF a remarcat că 31 din cei 54 de jurnalişti ucişi şi-au pierdut viaţa în zone de conflict - cea mai mare cifră din ultimii cinci ani. Fâşia Gaza, unde Israelul se luptă cu grupurile militante palestiniene conduse de Hamas, este de departe cea mai periculoasă zonă pentru jurnalişti, se arată în raport.
De la începutul războiului în octombrie 2023, când militanţii Hamas au atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane şi luând 250 de ostatici, peste 145 de angajaţi mass-media au murit în Fâşia Gaza până la sfârşitul lunii trecute, potrivit RSF, între care cel puţin 35 care lucrau în momentul în care au fost ucişi.
În Israel, de la începutul războiului, au fost ucişi doi jurnalişti, iar în Liban cinci.
RSF a pledat la Curtea Penală Internaţională (CPI) ca uciderea personalul mass-media să fie investigat drept posibile crime de război.
Editor : B.P.