39 de țări denunță China la ONU pentru tratamentul minorității uigure și situația din Hong Kong, în ciuda unor „presiuni imense”

Data actualizării: Data publicării:
39 de țări denunță China la ONU pentru tratamentul minorității uigure și situația din Hong Kong, în ciuda unor „presiuni imense”
39 de țări denunță China la ONU pentru tratamentul minorității uigure și situația din Hong Kong, în ciuda unor „presiuni imense”. Foto: Getty Images

39 de țări, printre care Germania, Marea Britanie și SUA, și-au intensificat criticile privind încălcarea drepturilor omului în China, denunțând Beijingul la ONU pentru tratamentul minorităților etnice și pentru reducerea libertăților în Hong Kong, relatează Bloomberg.

Supravegherea pe scară largă continuă să vizeze în mod disproporționat uigurii și alte minorități și apar tot mai multe rapoarte despre muncă forțată și controlul forțat al nașterilor, inclusiv sterilizarea, a spus ambasadorul Germaniei la ONU, Christoph Heusgen, într-o declarație în numele grupului de 39 de țări la ONU.

El a exprimat „profunde îngrijorări” cu privire la situația din Hong Kong, de unde mai multe cazuri au fost transferate pentru urmărire penală în China continentală, și a cerut autorităților să garanteze respectarea dreptului la liberă exprimare, libertatea presei și libertatea de întrunire.

Comunitatea internațională a crescut presiunea asupra Chinei cu privire la musulmanii uiguri din Xinjiang, unde ONU estimează că sute de mii de membri ai minorității etnice au fost ținuți în „tabere de reeducare”. Beijingul spune că este de fapt vorba despre „centre de educație vocațională” destinate „epurării bolilor ideologice”, inclusiv a terorismului și a extremismului religios.

Mesajul grupului celor 39 de țări s-a lovit însă de opoziția aliaților Chinei din cadrul ONU. Reprezentantul Pakistanului a citit o declarație în numele a 55 de țări, în care acestea se opun amestecului „în afacerile interne ale Chinei sub pretextul situației din Hong Kong” și exprimând sprijinul pentru „implementarea conceptului ‘o țară, două sisteme’ în China”. Cuba a prezentat o declarație în numele a 45 de țări, susținând măsurile antiteroriste și de deradicalizare ale Chinei în Xinjiang”.

Situația din Xinjiang nu este o problemă de încălcare a drepturilor omului, nu este o problemă religioasă sau o problemă etnică”, a spus ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun. „Natura problemei este antiterorismul,” a susținut el.

China este dispusă să invite observatori independenți, atâta timp cât „aceștia nu sunt acolo pentru a dovedi că China a făcut ceva greșit. Nu ar trebui să se plece din start de la ideea că China a încălcat drepturile omului”, a mai spus ambasadorul.

Mai mulți oficiali europeni spun că țările lor au fost supuse la presiuni imense din partea Chinei să nu adere la declarația privind încălcările drepturilor omului.

Ambasadorul în exercițiu al Marii Britanii la ONU, Jonathan Allen, spune că este vorba inclusiv de „presiuni economice”.

Administrația Trump a sancționat deja câteva zeci de companii și înalți oficiali pentru detenția forțată a uigurilor musulmani în China. Furnizorii ai unor mari companii internaționale de îmbrăcăminte, inclusiv Ralph Lauren, Tommy Hilfiger și Nike, au fost loviți de sancțiuni și au existat apeluri la boicot împotriva Walt Disney Co., pentru filmarea unei părți a filmului „Mulan” în Xinjiang.

Mai multe țări au cerut Chinei să permită „acces imediat și neîngrădit în Xinjiang observatorilor independenți, inclusiv Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și personalului său”, să renunțe la „detenția arbitrară a uigurilor și a membrilor altor minorități” și să „susțină autonomia, drepturile și libertățile în Hong Kong”.

Aceste țări au luat poziție în ciuda amenințărilor persistente și a tacticilor de intimidare ale Chinei împotriva celor care se pronunță”, a spus Louis Charbonneau, directorul Human Rights Watch. „Indignarea lor crescândă semnalează nevoia urgentă ca ONU să creeze un mecanism internațional de monitorizare și raportare a situației încălcării din ce în ce mai grave a drepturilor omului în China”, a mai spus el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...