Legenda spune că Dimitri Mendeleev a demonstrat pe propria piele şi cu preţul sănătăţii sale că o votcă adevărată trebuie să aibă 40 de grade, potrivit postului de radio Vocea Rusiei. Întreprinzătorii au transformat teoria ştiinţifică în practică, aşa că în 1894 votca a fost brevetată ca băutură naţională sub denumirea de „Moscovskaia osobaia”.
Fără brevet, votca exista însă în Rusia deja de o jumătate de secol, în vremuri în care oamenii nu aveau instrumente cu care să stabilească tăria alcoolului.
În 1977, Polonia a contestat în instanţă drepturile Rusiei în privinţa votcii, dar curtea de arbitraj a respins cererea, după o investigaţie amănunţită. În acest context a fost elaborat şi sloganul „Numai votca din Rusia este votcă rusească adevărată”.
Trebuie spus că, în Rusia, tăria de 40 de grade nu este o regulă de neîncălcat. Sunt produse aici diferite tipuri de votcă, de 38, 45, 56 de grade sau chiar mai mult.
Lângă Kremlin, reşedinţa ţarilor şi conducătorilor moderni de la Moscova, există şi un muzeu al băuturii naţionale: Muzeul de Istorie al Votcii.