Masacrul de acum 30 de ani din Piaţa Tiananmen din Beijing este comemorat în întreaga lume, însă în China orice menţiune a evenimentului va fi cenzurată, conform CNN, care citează news.ro.
Sute de persoane au fost ucise pe 4 iunie 1989 după ce armata chineză a intervenit în forţă pentru a înăbuşi protestele pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing. Mai multe evenimente şi discursuri vor fi ţinute în oraşe din toată lumea pentru a comemora masacrul.
În centrul oraşului Taipei, capitala Taiwanului, o versiune gonflabilă a celebrului „Tank Man” – bărbatul chinez care s-a pus în faţa tancurilor armatei chineze – este expusă de mai multe persoane.
Luni, Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan a cerut Beijingului „să îşi asume responsabilitatea greşelilor istorice şi să îşi ceară scuze cât de curând posibil.
„În ultimii 30 de ani, Beijingul nu a avut curajul necesar pentru a reflecta cu calm cu privire la semnificaţia incidentului de pe 4 iunie. În schimb, au blocat informaţiile şi au schimbat adevărul şi au încercat să ascundă crima”, se arată în comunicatul consiliului.
Mai mulţi activişti vor organiza marţi un miting la Washington la care vor participa reprezentanţi a zeci de organizaţii pentru drepturile omului, printre care şi Amnesty International precum şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat într-un comunicat luni că masacrul încă este în conştiinţa „oamenilor care iubesc libertatea din întreaga lume”.
„Salutăm eroii poporului chinez care au luat atitudine, cu curaj, acum 30 de ani în Piaţa Tiananmen pentru a-şi cere drepturile”, a declarat el, făcând apel la guvernul chinez să prezinte un raport „complet şi public”, privind incidentele de atunci.
Cel mai mare eveniment va avea loc în Hong Kong, singurul loc de pe teritoriul chinez în care au loc comemorări. Un priveghi a fost organizat în parcul Victoria în fiecare an din 1990, sute de mii de oameni fiind prezenţi cu ocazia aniversărilor cheie.
Însă la Beijing, autorităţile chineze vor monitoriza cu atenţie orice încercare de comemorare. Turiştii care vizitau Piaţa Tiananmen marţi au fost supravegheaţi de poliţie.
Luni, ziarul condus de stat Global Times a relatat că masacrul a fost „o vaccinare împotriva unor viitoare tulburări politice” în ţară.
Duminică, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat, de asemenea, că intervenţia în forţă a armatei a fost o decizie „corectă”.