Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat luni că va lansa o iniţiativă legislativă pentru înființarea unui centru naţional de combatere a propagandei şi dezinformării alimentate de Federaţia Rusă, precizând că „minciunile difuzate în prezent la posturile de televiziune şi pe internet au devenit cea mai periculoasă armă folosită împotriva Republicii Moldova”, transmit Radio Chişinău şi Deshide.md, potrivit Agerpres.
„De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei care ucide oameni paşnici şi bombardează case, spitale, grădiniţe, oraşe întregi, s-au intensificat şi atacurile împotriva Republicii Moldova. În mod constant, se încearcă atragerea ţării noastre pe o orbită a trecutului, într-o zonă întunecată şi fără perspectivă de dezvoltare”, a afirmat Maia Sandu.
„Doar datorită rezistenţei şi curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar ţara noastră. Dar o atacă constant informaţional, prin minciună, propagandă, dezinformare. Zi de zi, Kremlinul şi grupările criminale lansează atacuri hibride, utilizând arma propagandei, pentru a semăna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alţii şi încrederea noastră în statul nostru”, susţine preşedintele moldovean.
„Planul celor care lansează falsuri şi contribuie la propagarea lor este să provoace frică, ceartă şi, astfel, să-şi realizeze scopurile meschine. Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunilor în mass-media şi pe reţele sociale, finanţează cu bani murdari grupări criminale care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta ţara”, a subliniat în continuare Maia Sandu.
„Minciunile difuzate la televizor şi pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacaţi în prezent. Cu sume imense de bani, cu fabrici de troli care lucrează 24 de ore din 24, prin multiple canale media care servesc interesele unor grupuri criminale organizate, se încearcă slăbirea Moldovei prin atacuri repetate. Propaganda este o ameninţare directă la securitatea ţării şi pune în pericol viitorul liber, democratic şi prosper al Moldovei”, a menţionat Sandu.
Acest centru se va numi generic „Patriot”, a spus ea, indicând că sarcina lui va fi de a combate dezinformarea şi propaganda rusă şi de a transmite informaţii veridice despre ceea ce se întâmplă în ţară, precum şi să colaboreze cu instituţiile statului pentru a creşte rezistenţa informaţională a Republicii Moldova. Un alt scop al acestui centru va fi să combată riscurile din spaţiul informaţional la adresa securităţii naţionale, a precizat Maia Sandu.
Textul proiectului de lege va fi publicat marţi pe site-ul instituţiei prezidenţiale pentru consultări. Până la finalul lunii iunie, proiectul de lege va fi transmis parlamentului, a mai spus ea.
Editor : C.L.B.