Maia Sandu, vizită în România. Va fi primită de Klaus Iohannis la Cotroceni

Data publicării:
Klaus Iohannis și Maia Sandu, la Cotroceni.
Klaus Iohannis și Maia Sandu, la Cotroceni. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președinta Republicii Moldova Maia Sandau face marți o vizită în România. Aceasta va fi primită de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, Maia Sandu se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis la ora 13:15, la Palatul Cotroceni.

Vizita în România are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică.

La 10 octombrie, Ucraina a anunţat că sistează exportul de energie electrică, inclusiv pentru Republica Moldova din cauza atacurilor ruseşti cu drone şi rachete care au afectat infrastructura energetică a ţării. La 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând din aceeaşi zi. Recent, autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au anunţat că centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chişinăul va primi doar 27%. 

Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, în 1991, a spus vicepremierul moldovean Andrei Spînu. Acesta a declarat recent că Republica Moldova este „în discuţie cu Azerbaidjan, suntem în discuţie cu România, cu Comisia Europeană şi alţi furnizori care ar putea să ne ajute.”

„Ştim că interconectarea Republicii Moldova cu România nu este una suficientă; da, este suficientă pentru această situaţie, dar poate fi îmbunătăţită pe viitor. Nu ştim dacă (ruşii) vor ataca şi alte obiecte de infrastructură, nu ştim dacă vor decide sistarea completă a livrărilor de gaz, inclusiv tranzitarea acestui gaz prin Ucraina”, a mai spus Spînu.

În același timp, o serie de documente secrete obținute de serviciile de informații ucrainene relevă eforturile Moscovei de a manipula în continuare țările din estul Europei, în ciuda eșecului campaniei militare din Ucraina. În Republica Moldova, serviciul secret al Rusiei, FSB, continuatorul KGB, îl susține activ pe politicianul Ilan Șor, fugit din țară și supus sancțiunilor SUA, pentru a răsturna regimul de la Chișinău și a readuce țara în sfera de influență a Rusiei, scrie Washington Post, care a consultat documentele secrete.

Citește și Republica Moldova va primi gaz prin sistemul de conducte al Bulgariei

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri