Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat problema distrugerii celor peste 20.000 de tone de muniţii din depozitul de la Cobasna din Transnistria, într-o întâlnire avută joi cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov. Maia Sandu a prezentat dorinţa autorităţilor de la Chişinău de a avansa în dialogul cu Moscova pe această temă, informează Deschide.md.
În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS.
Cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia, informează Agerpres.
Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii, cel mai mare depozit de muniţii din Europa de Est.
După vizita ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, la Chişinău în august 2019, fostul preşedinte socialist Igor Dodon declarase că Rusia este gata să reia distrugerea muniţiilor sale din Transnistria, dar lucrurile nu s-au mişcat de atunci.
Depozitul militar este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicţie a regiunii transnistrene, la circa 200 de kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.
Informaţiile despre condiţiile în care este păstrat armamentul sunt învăluite în aceeași secretomanie riguroasă ca mai tot ce vizează nerecunoscuta republică nistreană.
Conform unui studiu al Academiei de Științe al Republicii Moldova, în caz de deflagrație puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice de 10 tone, aproximativ celor din Hiroșima și Nagasaki.
Editor : M.L.