Madridul cere SUA să excaveze și să ducă în America pământul spaniol pe care l-a contaminat radioactiv în 1966

Data publicării:
Mai mulţi oameni pot fi văzuţi în plan îndepărtat la locul prăbuşirii a trei bombe termonucleare lângă oraşul spaniol Palomares pe 17 ianuarie 1966.
Trei bombe nucleare au căzut la 17 ianuarie 1966 lângă oraşul spaniol Palomares, iar plutoniul din două rezervoare a contaminat solul. Foto: Profimedia Images

Spania a cerut Statelor Unite să excaveze și să mute pe teritoriu american zeci de mii de metri cubi de pământ din Almeria care a fost contaminat radioactiv în 1966 când un bombardier B-52 cu bombe nucleare la bord s-a prăbușit aici, scrie The Guardian.

O sursă din ministerul de externe spaniol a confirmat că cererea a fost trimisă SUA și face trimitere la un acord din 2015, dintre cele două țări, care nu are însă un caracter juridic obligatoriu. Washingtonul nu a formulat încă un răspuns.

Pe 17 ianuarie 1966, un bombardier B-52 american, aflat într-o misiune de patrulare, s-a ciocnit în aer, deasupra coastei Spaniei, cu o aeronavă de alimentare.

În urma coliziunii, șapte oameni din cei 11 aflați în ambele avioane și-au pierdut viața. Iar patru bombe termonucleare au căzut din bombardier. Una a ajuns în Marea Mediterană, în timp ce trei au căzut lângă orașul spaniol Palomares din provincia Almeria.

Bombele sunt făcute să nu explodeze la impact, însă două rezervoare care conțineau plutoniu-239 s-au spart, iar materialul radioactiv a fost împrăștiat pe sol.

SUA au trimis atunci 1.600 de militari la locul accidentului. Bomba care a căzut în mare a fost recuperată cu ajutorul unui submarin de la o adâncime de 870 de metri.

Bomba-mare
Bomba care a căzut în mare a fost recuperată după mai mult de 80 de zile de căutări. Foto: Wikimedia Commons

Iar 1.400 de butoaie cu pământ contaminat (din bombe s-au scurs aproximativ 3 kilograme de plutoniu) au fost umplute și trimise într-un depozit special din statul american Carolina de Sud.

Palomares_butoaie
Militarii americani au umplut 1.400 de butoaie cu pământ contaminat la scurt timp după prăbuşirea bombelor. Foto: Wikimedia Commons

Ambele țări au căutat să minimalizeze incidentul. Ministrul spaniol al turismului de atunci, împreună ambasadorul SUA au înotat în mare, în dreptul orașului Palomares, la câteva săptămâni de la incident, pentru a arăta că nici localnicii, nici vizitatorii nu au de ce să se teamă.

Palomares
Ministrul Turismului din Spania şi ambasadorul SUA au înotat în mare, lângă locul în care s-au prăbuşit bombele, pentru a demonstra că localnicii şi vizitatorii nu au motive să se teamă. Foto: Profimedia Images

Însă un studiu efectuat în 2007 a arătat că terenul pe care s-au prăbușit bombele a rămas contaminat pe o suprafață de aproximativ 50.000 de metri pătrați. De atunci, zona afectată a fost îngrădită.

În 2015, Madridul şi Washingtonul au încheiat un acord prin care SUA se angajau să "asigure îndepărtarea pământului contaminat şi depozitarea acestuia într-un loc potrivit din Statele Unite".

Însă de atunci nu s-a mai făcut nimic în această direcţie, mai ales că în ambele ţări s-au schimbat regimurile politice la puţin timp după semnarea acordului.

Potrivit cotidianului spaniol El Pais, guvernul spaniol a decis să facă acum o nouă solicitare către Washington după ce a estimat că relaţiile bilaterale "sunt la cel mai bun nivel" în prezent.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
Programul creșterilor de pensii în 2025. Indexarea și Mica Recalculare aduc mii de lei în plus
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Un pui de cerb axis a venit pe lume la Zoo Târgu Mureș. De ce confundă oamenii această specie cu căprioarele
Film Now
Cum arată acum Marv, unul dintre bandiții din "Home Alone". Cu ce se ocupă după ce a renunțat la actorie...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...