Michael "Mad Mike" Hoare, considerat cel mai cunoscut mercenar din lume, a murit la vârsta de 100 de ani, informează BBC.
Născut în India din părinți irlandezi, Michael Hoare a condus campanii în Congo, în anii 1960, care l-au făcut faimos. Cariera sa a luat sfârșit în 1981, când a fost închis în insulele Seychelles, după o tentativă eșuată de lovitură de stat.
Potrivit fiului său, Chris Hoare, "Mad Mike" a murit într-un azil de bătrâni din Durban, Africa de Sud.
Contabilul devenit mercenar
După ce a fost înrolat în armata britanică în Al Doilea Război Mondial, Michael Hoare a devenit contabil și a avut diverse companii mici în Africa de Sud.
În 1961 a fost prezentat lui Moïse Tshombe, un politician și om de afaceri congolez, care a devenit trei ani mai târziu premier în Congo. În 1964, Tshombe l-a angajat pe Hoare să lupte contra rebeliunii Simba, susținută de comuniști. Micheal Hoare avea convingeri puternice anti-comuniste, iar asta a dus la crearea unui renume în țările cu sistem politic comunist.
În 1978 a fost lansat un film cu mercenari denumit "Gâștele sălbatice", în care jucau Richard Burton și Roger Moore, iar personajul Allen Faulkner - interpretat de Burton, era bazat pe Michael "Mad Mike" Hoare.
Ultima campanie i-a asigurat o retragere rușinoasă
După campaniile sale faimoase în Congo, Hoare părea ca s-a retras, însă apoi a decis să răstoarne guvernul din Insulele Syechelles.
În 1981 a zburat în Syechelles alături de 46 de bărbați cu arme ascunse în bagaje. La aeroportul din Mahe, unul dintre soldații lui s-a certat cu un ofițer vamal, iar bagajele sale au fost controlate, vameșii găsind o pușcă de asalt Ak-47 dezmembrată. Soldatul a mărturisit că există și alți bărbați înarmați, însă mercenarii alături de Michael Hoare au reușit să preia comanda unui avion Air India și au zburat înapoi în Africa de Sud.
Când au ajuns în Africa de Sud, mercenarii au fost închiși sașe zile, iar planurile lor au fost ridiculizate în presa globală. Un an mai târziu, toți au fost judecați și condamnați pentru deturnarea avionului Air India, fiind condamnați la 20 de ani de închisoare.
Michael Hoare a fost eliberat după 33 de luni și apoi a trăit în Africa de Sud, publicând numeroase cărți de memorii.
Editor web: Vlad Mironescu