Un fost membru al „Beretelor Verzi” americane implicat într-o tentativă eșuată de capturare a lui Nicolas Maduro a fost arestat în SUA

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0517607837
Documente ale doi cetățeni americani acuzați de autoritățile venezuelene că ar fi mercenari, membri ai unei companii de securitate conduse de un fost membru în Beretele Verzi, implicați într-un complot cu scopul răpirii lui Nicolas Maduro, în 2020. Foto: Profimedia Images

Autoritățile federale americane au arestat miercuri în New York un fost membru în trupele speciale americane „Beretele Verzi”, implicat într-o lovitură de stat eșuată pentru înlăturarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro, informează The Independent.

Jordan Goudreau, în vârstă de 48 de ani, fost membru în „Beretele Verzi” și director al unei companii de securitate americane fost acuzat, împreună cu partenerul său venezuelean Yacsy Alvarez, de încălcarea regimului armelor și munițiilor după ce aceștia au „asamblat și trimis” în Columbia puști/arme de asalt model AR, muniții și diverse echipamente militare care necesitau o licență de export din partea autorităților americane.

În plus, Goudreau a fost acuzat de conspirație, contrabandă și „posesie ilegală de mitralieră”.

Avocatul lui Goudreau a declarat că clientul său e nevinovat și a refuzat să facă alte comentarii. De asemenea, Departemenul de Justiție al SUA a refuzat să comenteze cazul.

În mai 2020, preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a anunţat arestarea a doi „mercenari americani”, după o tentativă eşuată de lovitură de stat. Cei doi erau angajaţii unei firme private de securitate din SUA - cea deținută de Goudreau - şi veterani ai forţelor speciale americane.

profimedia-0517133362
Nicolas Maduro arată echipamentele militare ale mercenarilor americani prinși de trupele venezuelene. Foto: Profimedia Images

Citește și: Cronica unui dezastru anunțat. De ce a eșuat tentativa mercenarilor americani de a-l captura pe președintele Venezuelei

Maduro a fluturat atunci în faţa camerelor TV ceea ce păreau a fi două paşapoarte americane, două permise de conducere, precum şi două legitimaţii Silvercorp, o companie americană de securitate din Florida - Silvercorp.

Directorul companiei de securitate Silvercorp, Jordan Goudreau, a recunoscut cu acea ocazie că cei doi americani erau angajaţi ai Silvercorp şi că aceștia acționaseră împreună cu alţi şase venezueleni în cadrul unei operaţiuni, cu nume de cod „Operaţiunea Gideon”, care a vizat infiltrarea acestora în Venezuela.

În prezent, au loc proteste și violențe extreme în Venezuela, după ce preşedintele Nicolas Maduro a fost reales pentru al treilea mandat. Opoziţia a contestat rezultatul scrutinului și i-au cerut lui  Maduro să accepte ceea ce ei au declarat a fi o victorie decisivă a contracandidatului Edmundo Gonzalez în alegerile prezidențiale.

Autoritatea electorală centrală din Venezuela a declarat imediat după miezul nopții, în noaptea de duminică spre luni, că Maduro a câştigat un al treilea mandat, cu 51% din voturi, un rezultat care ar prelungi un sfert de secol de guvernare socialistă. Guvernele SUA şi din alte părţi ale Americii şi ale lumii au pus la îndoială rezultatele şi au solicitat o prezentare completă a voturilor. Sondajele independente făcute la ieşirea de la urne au indicat o victorie zdrobitoare a opoziţiei.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri