Galerie Foto Liderul loviturii de stat din Sudan spune că armata a preluat puterea pentru a împiedica "un război civil"
Data actualizării: Data publicării:
Liderul loviturii de stat din Sudan, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a declarat că armata a preluat luni puterea în țară pentru a preveni "un război civil", informează BBC.
Generalul a adăugat că premierul înlăturat de la putere, Abdalla Hamdok, a fost ținut în locuința lui "pentru propria siguranță".
Protestele continuă pentru a doua zi în capitala Khartoum, iar drumurile, podurile și magazinele rămân închise. Liniile telefonice și conexiunile la internet sunt și ele întrerupte.
Cel puțin 10 oameni ar fi fost uciși de la începutul protestelor.
"Pericolele la care am fost martori săptămâna trecută ar fi putut arunca țara în război civil", a spus marți generalul Burhan într-o conferință de presă. "Premierul era în locuința lui, însă ne-am temut pentru siguranța lui. L-am văzut aseară ... își vede de viața lui ... se va întoarce la locuința sa când criza se va termina și toate amenințările vor dispărea", a adăugat generalul.
Generalul Burhan a anunțat că a dizolvat conducerea civilă, a arestat liderii politici și a instaurat starea de urgență deoarece partidele politice au încurajat civilii să se revolte împotriva forțelor de securitate.
Potrivit corespondentului BBC în Khartoum, Mohamed Osman, faptul că generalul are pregătită o listă lungă de miniștri și că a promis numiri la vârful sistemului de justiție în mai puțin de două zile sugerează că lovitura de stat a fost plănuită minuțios.
Preluarea puterii în Sudan de către armată a atras critici aspre din partea comunității internaționale. SUA, Marea Britanie, UE, ONU și Uniunea Africană - din care face parte Sudan, au cerut eliberearea imediată a tuturor liderilor politici reținuți, care include și membri ai fostului cabinet.
Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că Sudanul este afectat de "epidemia de lovituri de stat" care afectează Africa și Asia și a cerut "puterilor mondiale" să se unească pentru a descuraja astfel de situații prin Consiliul de Securitate al ONU.
Între timp, SUA a sistat un ajutor de 700 de milioane de dolari către Sudan, iar Uniunea Europeană a amenințat să facă același lucru dacă puterea nu este redată civililor necondiționat.
Începând de luni, soldații ar fi început să umble din casă în casă în capitala Khartoum pentru a-i aresta pe organizatorii protestelor.
Mii de oameni s-au alăturat protestelor din capitală, transmite corespondentul BBC. Aeroportul din Khartoum a fost închis și toate zborurile sunt anulate până sâmbătă. Angajații băncii centrale au intrat în grevă, iar doctorii din Sudan refuză să lucreze în spitalele conduse de armată, tratând doar urgențele.